elismerés

2020.10.02. 11:30

Kitüntették a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnökét

Kristóf András két évtizede öltött magára tűzoltó-egyenruhát. Elhivatottságáért több alkalommal kapott kitüntetést. A napokban a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal történő együttműködése során nyújtott kiemelkedő munkájáért részesítették elismerésben a szabadszállási lánglovagot, mint a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnökét.

Gulyás Sándor

Kristóf András szerint tűzoltónak lenni több mint hivatás

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Kristóf András húsz éve dolgozik tűzoltóként Szabadszálláson. Végigjárta a ranglétra valamennyi fokát, az alapfokú tűzoltótanfolyam után önkéntes és létesítményi parancsnoki kurzusra járt, ezt követően rajparancsnokként tevékenykedett. Kilencedik éve vezetője a Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltóságnak, 2016-ban választották meg a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnökének.

– Édesapám sok évig volt önkéntes tűzoltó Szabadszálláson. Úttörőként magam is bepillantást nyertem az embert próbáló szakma rejtelmeibe. Talán itt ültették belém a bátorság, a merészség magvait, mivel katonaként ejtőernyős szerettem volna lenni. Sajnos nem vettek fel, így tűzoltónak álltam – emlékezett vissza pályájának kezdetére Kristóf András.

A fiatal tűzoltó folyamatosan képezte magát. A napi teendői mellett mindig nagy figyelmet fordított az utánpótlás-nevelésre, indított ifjúsági és gyermektűzoltó szakkört, ami azóta is sok fiatalt vonz be a tűzoltólaktanyába. A városban sok gyerek járt és jár szívesen tűzoltó szakkörre, az óvodástól a középiskolás korosztályig.

– A szakköri foglalkozásokat és a nyári táborokat önkéntes tűzoltóink vezetik, amelyek keretében a fiatalok megismerik a tűzoltóság feladatait, elsajátítják a tűzoltás, az életmentés alapjait. A megszerzett tudásukról megyei és országos katasztrófavédelmi versenyeken adnak számot. A pályázati sikereknek köszönhetően a kö­zelmúltban jutott pénz sportfelszerelésekre, a versenyek költségeinek fedezésére, valamint technikai eszközökre. A legbüszkébb arra vagyok, hogy több olyan fiatalember került ki a szakkörösök közül, akik a tűzoltást választották hivatásul, főállású vagy vizsgázott önkéntes tűzoltóként tevékenykednek – emelte ki Kristóf András.

Kristóf András az elmúlt csaknem kilenc évben tűzoltóparancsnokként is sok mindent letett az asztalra. A városi tűzoltóság személyi állományának felkészültsége kiválónak mondható, eszközállománya megfelelő színvonalú. Köszönhető mindez a pályázati sikereknek, a kiváló kapcsolatrendszernek.

– Munkánkban nagy segítségünkre van a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület. Kiveszik a részüket az utánpótlás-nevelésből, tűzoltásban, a műszaki mentésben, a szerkarbantartásban, a megelőző tevékenységben is nagy segítséget jelentenek számunkra. Külföldi bajtársakkal is kiváló a kapcsolatunk. Szabadszállás németországi testvértelepülésének tűzoltóitól több alkalommal kaptunk felszereléseket. Nemrégiben egy nagy teljesítményű, vontatható porral oltó készüléket adományozott számunkra az ugyancsak németországi Wackersdorf település önkéntes tűzoltósága – tette hozzá a tűzoltóparancsnok.

Kristóf András tevékenységének, a szabadszállási tűzoltók sikereinek híre ment, így 2016-ban megválasztották a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elnökének. Az új vezető az elmúlt hat évben mindent megtett annak érdekében, hogy a kollégák folyamatosan fejlesszék tudásukat, megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek, amely elengedhetetlen feltétele az eredményes munkavégzésnek.

– A szövetségen belül azt vállaltuk, hogy megosztjuk egymás között az aktuális pályázati lehetőségeket. Az egyesületek támogatása nagyon fontos feladat, mivel a mentő- és tűzvédelmi felszerelések közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Kiemelt jelentőségű a szakmai továbbképzés, ennek jegyében tartottunk foglalkozásokat a közelmúltban a műszaki mentés témakörében a helyi, a megyei és a környékbeli településeken szolgálatot teljesítő önkormányzati, valamint hivatásos tűzoltók számára – fogalmazott Kristóf András.

Kristóf András szerint tűzoltónak lenni több mint hivatás
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A szabadszállási tűzoltók rendszeresen részt vesznek a megyei, illetve országos szakmai versenyeken, ahol csapatban és egyénileg is kiemelkedően teljesítenek.

– A versenyek legfontosabb hozadéka, hogy a felkészülés ideje alatt tűzoltóink jobban gyakorolják a korábban tanultakat, illetve új ismeretekhez jutnak, amit a való életben is jól hasznosíthatnak. Van, aki futásban, favágásban, erőemelésben jeleskedik, csapatunk pedig ötödik alkalommal vesz részt az Ultrabalaton futóversenyen. Lényegében minden olyan megmérettetésen részt veszünk, ami erősíti az állomány fizikai állóképességét, hozzájárul az ismeretek bővítéséhez – hangsúlyozta Kristóf András.

– A helyi tűzoltóság parancsnokaként a legfontosabb célomnak tekintem az eszközállomány megújítását, a laktanya komfortosabbá tételét. Megoldandó feladat az állomány létszámának bővítése, annak érdekében, hogy a nap huszonnégy órájában bármikor két percen belül csatasorba tudjunk állni, emberéletet, értéket menteni. A megyei tűzoltószövetség elnökeként a szakmai képzéseket, az eszközállomány bővítését tartom a legfontosabbnak – emelte ki Kristóf András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában