GALÉRIÁVAL

2020.10.02. 17:30

Kályhával ajándékozták meg a rászorulókat Kecskeméten

Ünnepélyes keretek között nyolc szociálisan rászorultat ajándékoztak meg egy-egy kályhával péntek délután a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban. A tüzelőberendezéseket az egyház, valamint vállalkozások, cégek ajánlották fel adományként.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A népkonyhaként is működő Wojtyla udvarán állították fel a kályhákat, melyeket az adományozók és az adományozottak ültek körbe. A műsorban gyönyörű dallamokkal a Kodály Iskola diákjai közreműködtek.

A megjelenteket elsőként Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte. Kiemelte, intézményükben már hagyomány, hogy Assisi Szent Ferencnek, a szegények védőszentjének napján kályhákkal ajándékozzák meg a hozzájuk járó szegényeket. Ebben nagyszerű partnerekre találtak, melyet ezúton is köszönnek. Az idei tüzelőberendezéseket a Félegyházi Kenyér, a Bácska Gumi, a kecskeméti Főplébánia, a Freeline Kft., az OTP Bank, a Plan Zrt., a keceli Pintér Művek, valamint az Építő Simon Kft. finanszírozta meg.

A város nevében dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármestere szólt. Mint mondta: a városvezetés számára kiemelt a szegénység elleni küzdelem. A szegénység sajnos visszahúz, ezek az emberek nem tudják kibontakoztatni a bennük rejlő tehetségeket, képességeket. Számos olyan intézkedéseket, döntéseket hoztak, melyek előremutatóak e téren, de nem szabad elfeledkezni az azonnali segítségnyújtásról sem. Annál ugyanis nincs is nagyobb nyomorúság, ha az embernek saját otthonában hidegben kell ülnie. A végén pedig köszönetet mondott az önzetlen adományozóknak.

A támogatók nevében dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa mondott beszédet, melyben felidézte Assisi Szent Ferenc életútját is.

Assisi Szent Ferenc ünnepéhez kapcsolódóan első alkalommal adományozott Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége. Farkas P. József, a népkonyha igazgatója alapította a kitüntetést, melyet idén Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi-igazgatója vehette át sok éves, a szociális intézmény folyamatos fenntartása érdekében tett jószolgálati tevékenysége elismeréseként. A díjat Engert Jakabné alpolgármester adta át Gulyás Jánosnak. A díszoklevél mellé Farkas P. József Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikusművész Krisztust ábrázoló tűzzománc alkotását adta emlékbe.

A díjazott egy Assisi Szent Ferenctől származó idézettel köszönte meg a Wojtyla-család tagjainak, hogy a díj kapcsán legelsőként személyére gondoltak. „Uram! Add, hogy ne engem szeressenek, hanem én szeressek, mert akkor kap az ember, ha ad.” – hangzott a fohász részlete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában