kiskőrös/soltvadkert

2020.10.23. 07:00

A pilóták nem hajtották végre az őrült parancsot

A sorsnak és két katonának volt köszönhető az, hogy Kiskőrösön elkerülték 1956 októberében a tömegvérengzést. Soltvadkerten is fellángoltak 64 éve az indulatok a kommunisták ellen. Kiskőrösről Turán István, Soltvadkertről Légrády Andor helytörténészek segítettek az egykori forradalmi napokat felidézni.

Barta Zsolt

Turán István kiskőrösi helytörténész mutatja azt az árkot, amelyben elbújtak a tüntetők

Forrás: Petőfi Népe

Az október 23-án, Budapesten kitört forradalom csak napokkal később éreztette a hatását vidéken. Kiskőrösön október 27-én, délelőtt 10 órakor Fekete Sándor és Szász Károly tanárok vezetésével mintegy 250 gimnazista a főtéri Petőfi-szoborhoz vonult, és elénekelték a Himnuszt, két diák pedig elszavalta a Nemzeti dalt és a Szózatot. Időközben félezresre bővült a tüntetők csoportja, Fekete Sándor 22 pontos követelést olvasott fel a tanácsháza előtt. Lerombolták a szovjet emlékművet, megalakították a Nemzeti Bizottságot.

A tömeg a laktanyához vonult, ahol a forradalmárok tudomása szerint egyetemistákat tartottak fogva. A tömegre két vadászgép adott le riasztólövéseket. Kiskőrösön azonban senki sem halt meg. Turán István helytörténész tavasszal bukkant egy 1997-ben kiadott könyv – Kahler Frigyes–M. Kiss Sándor – Kinek a forradalma? – arra a részletére, amely a városának ezen izgalmas óráit is leírta.

Október 27-én a tüntetők „megfékezésére” Gyurkó Lajos vezérőrnagy a repülők bevetésére is parancsot adott. Ilyen bevetésre került sor Tiszakécskén aznap (17-en meghaltak, és 110-en megsebesültek – a szerző) és Csongrádon (itt nem volt áldozat, a repülő lezuhant) is. Ugyancsak parancsot kapott egy géppár, hogy adjon le sortüzet a kiskőrösi főtéren tüntetőkre.

A géppár vezetői, Kozmács–Pistyur főhadnagyok parancsot kaptak, hogy a tömeg és a laktanya közé lőjenek. Amikor a tömeg ennek hatására nem mozdult szét, parancsot kaptak, hogy egy ágyúból nyissanak tüzet a tömegre. Egy hideg rácsapás után (rárepülés a tömegre – a szerző) a tömeg széthúzódott az árokba, de nem oszlott szét. A következő rácsapásnál tüzet nyitottak az úttestre, aminek következtében a tömeg szétoszlott. A helyzet természetesen a valóságban drámaibb volt. Kozmács és Pistyur főhadnagyoknak határozott parancsuk volt a tömegbe lövésre. Amennyiben a parancsnak eleget tesznek, a tiszakécskeihez hasonló tragédia történt volna. Szerencsére nem tették ezt meg. Így csak néhányan sebesültek meg, ők is a szétlőtt macskaköves út köveinek a szilánkjaitól...

Az emberek megijedtek, és hazamentek. A forradalmi megmozdulást, ahogy az egész országban november 4-én hajnalban a szovjet katonai intervenció vetett véget. Harckocsik vették körbe a laktanyát, véget ért a forradalom a városban. A szovjet egységek még egy évig maradtak Kiskőrösön.

Soltvadkerten az október 23-án történt budapesti eseményekről településünkön, rádión keresztül értesülhettek az emberek. Majd a következő napokban egyre több forrásból megerősítették a forradalmi híreket. Ilyen hírforrás volt például a vasút és a fuvarozók. A környező városokban történt események is hatással voltak vadkert lakóira. A következő két napban az indulatok fellángoltak a helyi kommunistákkal szemben. Körbejárták a kommunista vezetők házait és fegyvereik beszolgáltatását követelték a forradalommal szimpatizálók. Például H. Péter jöttükre elmenekült, H. János elkergette a begyűjtőket vasvillával. Más források szerint őt is bántalmazták. P. Imrét pedig, miután lefegyverezték, megverték és átadták a nemzetőröknek. Később hazaengedték. Ez volt az egyetlen ilyen atrocitás. K. János tanácstag ablakait beverték, mivel azt feltételezték róla, hogy az 1945 utáni elhurcolásoknál szerepe volt. A tanácselnököt is keresték olyan jelszavakkal, hogy „… még az éjjel lógni fog!” Ő is elmenekült, tanyákon bujkált. November 4-e után tért haza. Viszont mikor a megtorló intézkedéseknél neveket kértek tőle, hogy kik akarták a halálát, hallgatott.

Turán István kiskőrösi helytörténész mutatja azt az árkot, amelyben elbújtak a tüntetők
Fotó: Petőfi Népe

Október 27-én, szombaton, délelőtt folyamán már a tanácsháza előtt csoportosultak az emberek. Dél tájban traktorokkal ledöntötték a szovjet emlékművet, majd elénekelték a Himnuszt. A középületekről, pártházról leszedték a rákosista jelképeket (vörös csillagokat és címereket). A rendőrségtől követelték a fegyverek átadását, de ez nem valósult meg. Megkezdték az ideiglenes Nemzeti Tanács megalakítását S. György vezetésével és 18 taggal. Elsőrendű feladatuknak a rend biztosítását tartották. Megalakult a Nemzetőrség A. Kálmán szervezésében. Hozzájuk csatlakozott a helyi rendőrség N. Imre rendőrparancsok vezetésével. S. György lemondott tisztéről, mivel úgy érezte, hogy a Nemzeti Tanács szavának nincs ereje és a személyeskedéseket nem tudták félretenni. Másnap újjá alakult a Nemzeti Tanács, vezetője P. Sándor községi VB-titkár lett. Közben motoros futárszolgálatot létesítettek Bócsa, Pirtó és Tázlár felé. Október 31-én megalakult a helyi kultúrházban a Kisgazda Párt M. András vezetésével.

Tíz ember ellen indult eljárás, kilencet ítéltek el

November 4-én a Forgószél (Vihar) hadművelettel megkezdődött Magyarország szovjet katonai megszállása. A Dunától keletre eső területekre a szovjet 8. gépesített hadsereg hadosztályai érkeztek. Majd elkezdődtek a megtorlások 1957-ben. Egy 1957. január 1-én, Kiskőrösön kelt rendőrségi jelentésből kiderült, hogy a soltvadkerti rendőrőrsről gyáva magatartás és az ellenforradalomhoz való csatlakozás miatt három embert elbocsátottak, leszereltek. Az 1956 októberi soltvadkerti eseményekben részt vett és letartóztatott vádlottak a kiskőrösi rendőrség fogdájában várták, hogy döntsenek sorsukról. Végül tíz ember ellen indult eljárás, ebből kilencet ítéltek börtönbüntetésre. Egy nőt hat hónapra ítéltek, három évre felfüggesztve. Halálos ítélet nem volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában