GALÉRIÁVAL

2020.09.09. 12:07

Színészek, rendőrök és katonák is csatlakoztak a véradós futáshoz

Märcz Fruzsina és Fazakas Géza, a kecskeméti színház két színművésze is elkísérte egy darabon azokat az ultrafutókat, akik a határon túli magyarokkal való összetartozásra, a véradás fontosságára és a mozgás örömére kívánják felhívni a figyelmet, és több száz kilométert tesznek meg a napokban.

Hraskó István

Vasárnap Szarvasról, a történelmi Magyarország közepéről indultak el a főszervező Gui Angéla vezetésével az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás ultrafutó résztvevői. Martfű és Ecser érintésével kedden délelőtt már Budapesten voltak, itt találkoztak Müller Cecília országos tisztifőorvossal és Gál Kristóf rendőrségi szóvivővel, majd szerda reggel már Kecskemétre futottak be. Hét kilométer erejéig csatlakozott hozzájuk Märcz Fruzsina és Fazakas Géza, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház két színésze, Boronkay Péter többszörös világ- és Európa-bajnok triatlonista, riói paralimpikon, a megyei rendőr-főkapitányság RUNgyalok nevű futócsapata Bóbis Attila rendőr alezredes vezetésével, az MH Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái, a Bács-Kiskun Megyei Szív- és Érbetegekért Közhasznú Alapítvány csapata és a megyei kórház több munkatársa.

Ez már az ötödik alkalom, hogy ilyen látványos módon kívánják felhívni a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra, a véradás fontosságára és a mozgás örömére. Korábban a cél a délvidéki Muzslyán található Emmausz fiúkollégium volt, ugyanis ennek javára gyűjtenek sporteszközöket, a járványhelyzet miatt viszont idén Röszke jelenti a végállomást. Mint Gui Angéla a kecskeméti rövid pihenő során elmondta: a megváltozott körülmények miatt alaposan újra kellett tervezniük az eseményt, és nemcsak az időpont odébbcsúsztatásáról volt szó, hanem arról is, hogy idén például gyerekek nem tarthatnak velük a korlátozások miatt (előző években csapatostul futottak mögöttük a kisebbek).

– Kettős az üzenet. Egy vérből vagyunk a nemzettársainkkal és hiszünk abban, hogy ha a száz évvel ezelőtti határmódosítások sem tudtak minket elszakítani tőlük, a vírus sem tud. De egy vérből vagyunk mi mindannyian, hiszen vér csak vérrel pótolható. A világ megváltozott a koronavírus megjelenése óta, három dolgot azonban a járványidőszakban sem tilos megtenni: lehet vért adni, futni és segíteni másokon. Egy önzetlen adományról, önkéntességről szól ez az esemény. Aki a vérét adja, abból ad, ami neki a legdrágább, és teszi ezt a legnagyobb felebaráti szeretettel, hiszen úgy ajánlja fel a vérét, hogy nem tudja, ki fogja megkapni – mondta Gui Angéla.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár méltatta a kezdeményezést, hozzátéve, a mostani koronavírusos helyzetben különösen nagy szükség van a civil összefogásra. Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka is üdvözölte a futókat, hangsúlyozva, minden szempontból támogatásra érdemes az esemény.

Dr. Gyulai Ildikó az OVSZ Kecskeméti Területi Vérellátó vezető főorvosa elmondta, a járványhelyzet alatt a vérkészletek lemerültek, nem volt lehetőségük a cégekhez kitelepülni, viszont a telefonos, SMS-es megkeresésekre rengeteg donor jelentkezett az intézetben, így idei terveiket eddig ezerrel haladta meg a véradók száma. Kijelentette, nemes és jótékony cél érdekében mindig megmozdulnak azok, akik rendszeresen adják vérüket embertársaikért.

Cseke Péter színházigazgató szintén fogadta a futókat a területi vérellátó udvarán, és örömét fejezte ki, hogy két színészük is beállt a csapatba, sőt, vért is adott.

– A nemzeti összetart kapcsán mindig nagyapám jut eszembe, aki sokszor mondogatta: „életünket és vérünket Istenért és a hazánkért”. Fel tudjuk-e fogni, milyen békés honban élünk mi most? Hiszen őseink valóban vérüket adták hazánkat, míg most „csak” annyit kér az élet, hogy vállaljunk felelősséget egymásért. A véradás békés és gyors módszer, amelynek révén menthetünk életeket, különösen fontos most, a koronavírus idején – mondta a direktor, aki azt is kijelentette: a vírus nem söpörheti el a közösségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában