konferencia

2020.09.19. 07:00

Szeretnék megállítani a fiatalok elvándorlását Solton

Aranykulcsok a Kárpát-medencében címmel konferenciát rendezett a Solti Református Egyházközség és az Együtt Európáért Alapítvány Solton. A rendezvény központi témája az volt, hogy miért mennek el a fiatalok nagyobb városokba, illetve melyek azok az okok, amely miatt mégis inkább szülőhelyükön maradnak. A rendezvényen részt vett Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Németh István, Solt polgármestere, és dr. Bacsárdi József önkormányzati szakértő is.

Lencsés P. Anna

A konferencián komoly társadalmi problémát vitattak meg

Forrás: Petőfi Népe

Váradi Péter solti református lelkész a rendezvény házigazdája kiemelte, hogy az egyház, illetve az egyházközség missziós szerepén túl ma már a közösségépítés a legfontosabb feladat.

Dr. Héjja Gábor az Együtt Európáért Alapítvány szakértője beszámolt arról, hogy a témát a konferenciát megelőző időszakban nem csak Solton, hanem olyan határon túli településeken is vizsgálták, amelyekkel Solt jó kapcsolatokat ápol, így Erdélyben Csíkdánfalván, Holtmaroson, Magyarnemegyen. Tanulmányutakon, műhelymunkákon, online kérdőíveken összegyűjtötték, hogy mit gondolnak a fiatalok, valamint azt is, hogy melyek azok a jó gyakorlatok, amelyek hozzásegítik ezt a korosztályt ahhoz, hogy a helyben maradás lehetőségét alternatívaként éljék meg.

Elhangzott, hogy bár földrajzilag távol vannak a települések, a gondok hasonlóak. Jellemzően a közösségszervezésben többnyire idősebb egyesületek működnek, és a virtuális világ is jelentős tényező, amely a fiatalokat leköti. A fiatalok elvándorlásában szerepet játszó motivációs tényezőket különbözőképpen látják a szakértők, illetve maguk a fiatalok.

Előbbiek úgy gondolják, hogy főként gazdasági okai vannak a migrációnak, a kedvezőbb munkaerő-piaci pozíció, a magasabb bérek azok, amik a nagyváro­sokba vonzzák a vidéki fiatalokat.

A konferencián komoly társadalmi problémát vitattak meg
Fotó: Petőfi Népe

A fiatalok viszont úgy nyilatkoztak, hogy a szegényes programkínálat, a szórakozási lehetőségek szűk köre az, ami miatt a vidéki életet színtelennek tartják. A szakértő szerint az egyházközség és az alapítvány közös kutatása tényleges segítséget nyújthat a települések vezetőinek a fiatalok elvándorlásának csökkentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában