verseny helyett látványfőzés

2020.09.14. 13:57

Először maradt el a gasztronómiai viadal Kalocsán

Több tradicionális magyar étellel lepte meg A zene mindenkié koncertnapok látogatóit az elmaradt Paprikás Ételek Főzőversenyének alapítója, Németh József. A Venesz-díjas mesterszakács kollégájával, Blaskó Jánossal vállalta a kihívást, hogy megidézi a gasztronómiai fesztivál hangulatát.

Gábor János

Blaskó János és Németh József idézte meg a fesztivál hangulatát

Forrás: Petőfi Népe

Az érsekkerti Platán Rendezvényközpontban pénteken és szombaton főztek pörkölteket borjúból, birkából, vaddisznóból, illetve készültek hozzájuk illő ínyenc köretekkel és más finomságokkal is. A szervező séfek arra biztattak mindenkit, hogy amíg nem lehet nagy főzőversenyeket rendezni, addig mindenki otthon tartsa életben a magyar konyha hagyományait.

– 24 év telt el, és ez az első olyan alkalom, hogy nincs megtartva a fesztivál, ami természetes, hiszen az ország többi részén is ugyanez van. Azoknak viszont, akik otthon főznek és ezt online bemutatják, csak gratulálni tudok. Köszönöm nekik, hogy tesznek a paprikás ételek védelméért – mondta hálásan Németh József. Megjegyezte: a Platán Kulturális Rendezvényközpontban tartott látványfőzésnek is az volt az üzenete, hogy népszerűsítsék a hazai konyhát, és adjanak valamit a gasztronómia rajongóinak, akiktől az inspirációt kapják.

A séf hangsúlyozta: a Paprikás Ételek Főzőversenyének sok korábbi résztvevője jelentkezett, hogy zsűrizés nélkül is segítenek összehozni egy gasztronómiai napot, ám – megköszönve a nagyvonalúságukat – ezt nem fogadta el, mert nem akar „szembe menni a vírusnak” azzal, hogy többtucatnyi főzőcsapatot hív össze, még akkor sem, ha ezt szabályosan megtehette volna.

A főzőverseny hangulatát idéző kóstoltatást óvintézkedések mellett tartották meg: elsősorban szabadtéren tálaltak, míg a terembe étkezőknek kézfertőtlenítőt, testhőmérőt, kellő távolságtartást biztosítottak.

Németh és Blaskó megadta a módját: péntek este alacsony zsírtartalmú sült kolbász volt a vendégváró, illetve készítettek borjúpaprikást vajas galuskával, tavaszi salátával. Szombaton nagyobb választékot produkálva áfonyás-vargányás vaddisznópörköltet főztek, szarvasgombás krokettel, illetve sziki birkapörköltet, szigorúan burgonya nélkül, hogy „ne nyomják el” az ízeket.

Blaskó János és Németh József idézte meg a fesztivál hangulatát
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában