GALÉRIÁVAL

2020.09.09. 22:15

Ápolják és őrzik múltuk emlékeit a kunadacsiak

Mesterségek és hagyományok címmel nyílt helytörténeti kiállítás a minap a kunadacsi közösségi házban.

Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A tárlatot Farkas Ildikó, a község polgármestere ajánlotta a közönség figyelmébe.

– A hagyományok múltidéző hangulatba ringatnak és mosolyt csalnak arcunkra, ha arra gondolunk, hogy mi minden változott meg a jelenben, mégis van, ami ugyanaz marad, az őseink szeretete és tisztelete. Mi kunadacsiak nagyon büszkék vagyunk a velünk élő hagyományainkra. Igyekszünk évről-évre megeleveníteni, bemutatni, ismertetni , ezáltal tanítani és átadni a múltunkat, hagyományainkat a jövő generációjának a gyermekeinknek. A mai „Mesterségek és hagyományok” kiállítás keretében helyi és a környezetünkben fellelhető mesterek, kézművesek alkotásait tekinthetjük meg – mondta el köszöntőjében Farkas Ildikó.

A polgármester egyenként mutatta be a kézművesek életútját, beszélt szakmájuk szépségeiről. A kiállítás látogatói többek között megismerkedhettek Gittinger Sára nemezkészítő, Kis Zoltán, Ivanics László szűcs, Ádám Kálmánné szalmafonó, Csomák Lászlóné textilszobrász, festő Juhász Csabáné népi-gyöngyékszer készítő, Fabula László cipész, Sipos Mihály kötélfonó, Pintér Szabolcs szíjgyártó, Áipli Mihály kovács, Abonyi Sándor kádár, Makai Gergely kovács, Halcsik Mihály zenész, kosárfonó, Kecskeméti József fafaragó, továbbá Váradi Aladárné, Újszászi Erika kézműves, mézes kalácskészítő, Gergely Ramóna kosárfonó, Font Sándorné hímző, Polyák Imre késes munkáival.

– A kiállított alkotások igazi különlegességnek számítanak a mai világban. Mindegyiknek történte és lelke van. Legnagyobb értékük, hogy a tárgyakat szívvel, lélekkel, saját kezükkel, örömmel készítették őket kedves alkotóik – fogalmazott Farkas Ildikó.

A kiállításmegnyitón közreműködött Jakabné Galovics Eszter Györgyike és a Szent Margit Katolikus Általános Iskola erre az alkalomra alakult kamarakórusa, valamint a Kunadacs Apraja- Nagyja Néptánccsoport Ivanitcs László vezetésével. A helytörténeti kiállítás október elejéig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában