programsorozat

2020.08.06. 11:30

Tizenkétezren ismerkedtek a lakiteleki intézményekkel

Az elmúlt napokban tizenkétezer érdeklődőnek mutatták be a Nemzeti Művelődési Intézet új, lakiteleki székházát és a szomszédos Hungarikum Ligetet a Közösségépítő kultúránk előadó-művészeti programsorozat keretében.

Vajda Piroska

Hévizi Róbert partnerségi központvezető elmondta, hogy a július 23. és augusztus 5-e között megvalósult programsorozaton naponta közel kilencszáz, a közösségépítő munka iránt elkötelezett szakember és érdeklődő vett részt. A két hét alatt az ország 240 településéről közel 12 ezer ember kapcsolódott be a programokba. Az egészségbiztonsági előírások érdekében a résztvevők kisebb csoportokban, harminc egyetemi hallgató idegenvezetésével járták be a komplexumot.

Szedlacsek Emília szakmai igazgató hozzáfűzte, a programsorozat célja többek között az volt, hogy a résztvevők megismerjék a közművelődés kultúraközvetítő, közösségépítő szerepét, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Népfőiskola Alapítvány tevékenységét és központját, valamint, hogy az előadó-művészeti tevékenységek kulturális, közösségmegtartó erejét egy-egy színházi előadáson keresztül tapasztalhassák meg. A Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységéről elmondta, azoknak a közösségeknek, illetve szakembereknek próbálnak segítséget nyújtani, akik a közösségek éltetésében és létrehozásában dolgoznak szerte az országban és határon túl.

Az intézet szervezete mintaprojektek megvalósításával, módszertani tanácsadással járul hozzá a közösségi művelődésben résztvevők életminőségének javításához, a települések kulturális, társadalmi és gazdasági lehetőségeinek kialakításához – összegezte a szakmai igazgató. A kéthetes programsorozat résztvevői Olt Tamás – a Szájon lőtt tigris, a Békéscsabai Jókai Színház – Két összeillő ember, a Soproni Petőfi Színház/Forrás Kulturális Alapítvány – Mindörökké Júlia, az Esztergomi Várszínház – „Végy karjaidra idő…”, a Gyulai Várszínház – Karády zárkája és a Gózon Gyula Színház – Agyigó: Szabó Magda életét bemutató előadásokat nézhették meg a Tőserdőben felállított cirkuszi sátorban. Az előadások tapasztalatait csoportos, kötetlen beszélgetések keretében dolgozták fel a nézők.

A lakiteleki Nemzeti Művelődési Intézet új székházát egyetemisták mutatták be a látogatóknak
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik