BÁCS-KISKUN

2020.08.03. 11:30

Hatezer nagyvadat ütöttek el hazánkban

Az európai őz párzása július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor az állatok aktívabbak, többet mozognak nappal is, és gyakran keresztezik a közutakat – figyelmeztet az Országos Magyar Vadá­szati Védegylet.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: shutterstock.com

Hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja az őznász idején jóval figyelmetlenebb, mint az év más időszakában. Rendkívül intenzív mozgással, kiszámíthatatlan irányba kergetik a bakok a sutákat és más konkurens bakokat. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete közleményében arra kéri az autósokat: ne csak a vadveszélyt jelző táblák után vezessenek a szokásosnál óvatosabban.

Figyelmeztetik a sofőröket, hogy az őzek csordában járnak, ezért ha egy állat eléjük ugrik, feltétlenül lassítani kell, mert nagy valószínűséggel jönni fog utána a többi is. Amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezés javasolt, mert a kormány elrántása még komolyabb veszélyt hordoz magában: a sofőr autójával letérhet az útról vagy átsodródhat a szemközti sávba.

A közleményben hangsúlyozzák továbbá, ha a baleset mégis bekövetkezik, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, hiszen a vadelütés közúti balesetnek minősül, így az esetleges további ügyintézés alapja a helyszíni jegyzőkönyv. A területileg illetékes vadgazdálkodó szervezet – jellemzően vadásztársaság – értesítéséről a rendőrség gondoskodik.

Hazánk őzállománya a becslések szerint csaknem 386 000 egyedet tesz ki. Az elmúlt években átlagosan több mint hatezer nagyvadat ütöttek el, amelyek jelentős része őz volt, és a balesetek zöme az üzekedés alatt következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában