Szalkszentmárton

2020.08.29. 07:00

Felmentették a vadászt, aki lelőtte a francia pár kutyáját

Mint arról annak idején beszámoltunk, négy évvel ezelőtt, 2016. szeptember 1-jén egy vadász kilőtte egy francia pár kutyáját Szalkszentmártonban. A házaspár kerékpártúrán vett részt és kétezer kilométer megtétele után érkeztek Magyarországra. Reggel elengedték kutyájukat egy kicsit mozogni, ekkor lőtte agyon a vadőr. Az ügyből a közfelháborodás miatt rendőrségi, majd bírósági ügy lett. A vadászt most a bíróság felmentette. Az indoklás szerint jogszerűen járt el.

Horváth Péter

A bíróság szerint nem hibázott a vadász

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A sértett pár egyik tagja, Florence Debove szinte napra pontosan négy éve, szeptember 1-jén tett közzé egy bejegyzést közösségi oldalán. Leírta, hogy az EuroVelo6 bicikliút mentén, Szalkszentmártonban sátraztak és amikor reggeli kávéjukat itták, elengedték pásztorkutyájukat, Mamadout, hogy szabadon mozoghasson. A kutya berohant a bozótosba, majd lövés dördült. Odarohantak és azt látták, hogy a vadőr feldobja kutyájukat egy dzsip platójára. Próbálták megállítani, de a férfi elhajtott.

A pár állítása szerint tőlük mintegy hetven méterre lőtte le a vadász kutyájukat. Ezt követően a vadőr a Dunába dobta az állat tetemét. A pár próbált segítséget kérni, de senki nem beszélt angolul, végül egy amerikai az orvosi rendelőben kihívta a rendőrséget. A pár akkor úgy tapasztalta, hogy a kiérkező rendőr nem különösebben foglalkozott kutyájuk halálával.

Akkor megkerestük a rendőrséget és arról tájékoztattak, hogy a körzeti megbízott kiment a kutya lelövésének helyszínére, de a vadászati törvény ide vonatkozó része értelmében nem talált törvénysértésre utaló körülményt. Ezt közölték a párral is, akik ha nem értettek egyet a megállapítással, feljelentést tehettek volna a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon, ám ezzel a jogukkal nem éltek. Valószínűleg az ügyet övező közfelháborodás miatt azonban a rendőrség hivatalból indított eljárást a körülmények tisztázása érdekében, melyből büntetőügy is lett.

Négy évvel ezelőtt feltettük kérdéseinket a szalkszent­mártoni Petőfi Vadásztársaság elnökének, Kovács Zoltánnak, aki elmondta, hogy a helyi vadőr azt tette, ami a kötelessége: látott egy gazdátlan, fácánokra vadászó kutyát. Ilyen esetben előírás, hogy az elkóborolt állatot ártalmatlanítani kell. A vadásztársaság etikai eljárásban is tisztázta a körülményeket. Annak idején arról is beszámoltunk, hogy a pár kihallgatásukat követően lezártnak tekintette az ügyet, kutyájuk hamvait pedig szeptember közepén megkapták.

A bíróság szerint nem hibázott a vadász
Fotó: Shutterstock / Illusztráció

A napokban megkerestük a Kecskeméti Járásbíróságot, hogy adjon tájékoztatást az ügy állásáról. A közlesükből megtudtuk, hogy a Kunszentmiklósi Járásbíróság 2020. január 7-én hirdetett ítéletet, melyben a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette az állatkínzás és rongálás vétségének vádja alól. Az ügyészség fellebbezése folytán eljárt Kecskeméti Törvényszék ítéletével az elsőfokú bíróság döntését kizárólag a bűnügyi költség összegére vonatkozóan változtatta meg, egyéb rendelkezéseit illetően pedig helybenhagyta.

Az ítélet tényállásában ez olvasható: „Egy vadászati és egyben természetvédelmi területnek minősülő hely közelében az ügy sértettje és barátja – akik Franciaországból kerékpáros túra keretében érkeztek Magyarországra – két kutyával sátoroztak. 2016. szep­tember 1-jén reggel 8 óra körül a sértett póráz nélkül elengedte a kutyákat. Az egyik eb kikerült gazdája látóköréből, tőle a vadászterületre eltávolodott. Az ügy vádlottja – aki hivatásos vadász – észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek. A vádlott a helyszínen tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy hozzá tartozik-e a kutya, majd nemleges választ követően engedéllyel tartott fegyverével lelőtte a gazdátlannak hitt, vadat űző kutyát.” – szól a tényállás.

A bíróság álláspontja szerint a vadászatról szóló törvény alapján a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége – olvasható az ítélet indoklásában. A bíróság szerint a vádlott a lehetőségeihez képest eleget tett a felderítési kötelezettségének, hivatásos vadászként pedig feladata volt a vadak védelme, amelynek érdekében a vadászatról szóló törvény vonatkozó rendelkezései szerint járt el. A bíróság megállapította, hogy a fentiek alapján magatartása indokolt volt, ezért sem állatkínzást, sem pedig rongálást nem valósított meg.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában