OKTATÁS

2020.08.11. 20:00

Digitális jártasságot biztosítanak az idősek számára Kisszálláson

A számítógépek, a különféle okoseszközök és az internet használata ma már a tanuláshoz, a munkához és a társadalmi részvételhez is nélkülözhetetlen. Ezért is fontos, hogy az idősebb generációk tagjai is, akik egy teljesen más környezetben szocializálódtak, magabiztosan mozogjanak a digitális világban. Ezt segíti a Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány képzései és fórumai is.

Mester-Horváth Nikolett

A tanuláshoz, a munkához és a társadalmi részvételhez is nélkülözhetetlen már a modern eszközök kezelésének elsajátítása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A társadalom digitális felzárkóztatásának részeként, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán keresztül megvalósuló programsorozat Kisszálláson folytatódott kedden.

A művelődési házban az 55 év feletti korosztály számára tartottak képzést a digitális kompetencia-fejlesztés témakörében. – A programunkkal Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében összesen 34 kistelepülésen igyekszünk segíteni az idősebb korosztály számára az úgynevezett digitális szakadék áthidalását. Megtanítjuk őket az online ügyintézésre – például Ügyfélkapu használatára –, az internetes információszerzésre vagy épp arra, miként tudnak videotelefonálni a külföldön élő családtagjaikkal. Továbbá, szeretnénk, ha az érdeklődők tisztában lennének az online fizetés kockázataival, illetve megmutatjuk nekik, hogyan ismerhetik fel a gyanús oldalakat és álhíreket – részletezte a képzés tartalmát Függ Zsolt Péter, a Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány önkéntese.

Hozzátette egyúttal, hogy ezeknek a készségeknek az elsajátítása megkerülhetetlen és hiányuk komoly hátrányt jelent. Munkája során szerzett tapasztalata alapján példaként említette, hogy digitális kompetenciák nélkül a kizárólag online pályázható Otthon Melege Program hűtő- vagy mosógépcseréjéről bizony lecsúsznak azok, akik nem boldogulnak az online térben.

Függ Zsolt Péter elmondta továbbá, a képzéseikre gyakran visznek magukkal táblagépeket, hogy az idősebb korosztály tagjai az érintő képernyős eszközökkel is megismerkedjenek.

A tanuláshoz, a munkához és a társadalmi részvételhez is nélkülözhetetlen már a modern eszközök kezelésének elsajátítása
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

Az alapítvány néhány órás képzésén olyan alapvető elméleti és elsősorban gyakorlati ismereteket adnak át az idősebbeknek, amivel magabiztosabban és biztonságosabban tudják használni a digitális eszközöket és szolgáltatásokat. Ezt követően pedig a program részeként mindenhol egyfajta kerekasztal-beszélgetést tartanak a helyi civil szervezeteknek, aminek a célja, hogy az adott település szervezetei folytatni tudják az alapítvány által megkezdett munkát.

– Ebben együtt működnek velünk a Digitális Jóllét Program Pontok, a művelődési házak és a könyvtárak is. Segítenek eligazodni a további kérdésekben, eszközöket és internethasználatot biztosítanak azoknak, akinek otthon ezek nem állnak rendelkezésükre. A civil szervezeteknek megmutatjuk azokat a pályázatokat, amik forrásteremtési lehetőséget adnak a program fenntartásához – mondta Függ Zsolt Péter.

Kiemelte még, a programsorozat segíti a bizalmi viszony kialakulását, hisz itt megismerkednek egymással az emberek, látják, hogy nincsenek egyedül a kérdéseikkel és a későbbiekben is bátrabban kérnek majd segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában