galériával és videóval

2020.08.12. 14:02

A kecskeméti anyukák nem mindennapi villámcsődületet tartottak

Aki szerda reggel Kecskemét főterén sétált, egyenesen egy flashmob közepén találhatta magát. Az őrület ráadásul nem volt szokványos: édesanyák, nyolc különböző zenére táncoltak kisbabájukkal a hátukon.

Morva Daniella

Forrás: Morva Daniella

Az eseményre már 9 órától kezdve gyülekeztek a kisbabás anyukák, majd 10 óra előtt nem sokkal megszólalt az első, ám ekkor még csak bemelegítő zene. Adorján Liza, a kecskeméti Maminbaba oktatója kedves szavakkal biztatta a résztvevőket, majd kicsit átmozgatta őket, hogy mindenki készen álljon a táncra. 10 órakor vette kezdetét a táncos flashmob, melyhez a zenék váltakozásával egyre több édesanya csatlakozott, így gyűltek össze az esemény végére körülbelül huszonöten.

Liza kérdésünkre elmondta, hogy az esemény célja az volt, hogy végre kiszabaduljanak egy kicsit a teremből és megmutassák, hogy milyenek a kecskeméti anyukák és a Maminbaba életérzés.

A Maminbaba-anyukák nem csupán Kecskeméten, hanem az ország minden területén jelen vannak. A franchise az édesanyáknak szeretne segíteni azzal, hogy lehetőséget biztosít a szülés utáni sportra, kikapcsolódásra, anélkül, hogy a gyermeket másra kellene bízni. A babák egészen pici koruktól kezdve biztonságban érzik magukat az anyukák hátán, akik az órákon információkat cserélhetnek, táncolhatnak, magukkal foglalkozhatnak. A Maminbaba arra fekteti a hangsúlyt, hogy ne elsősorban a fogyás, inkább a kellemes időtöltés miatt járjanak a csoportba az édesanyák.

A kecskeméti csapatnak Liza heti kétszer tart órát, ahol a bemelegítést követően 10-12 Maminbaba kompatibilis zenére, koreográfiára táncolnak. Az oktató elmondása szerint ez a babáknak is jót tesz, hiszen a ringató, ritmusos zenére és mozgásra könnyedén elalszanak, illetve nyugtató és idegrendszert fejlesztő hatással van rájuk, így míg a kicsik fejlődnek, a tánc erősíti a kötődést baba és mama között.

Lizától megtudtuk, hogy a flashmob ötlete az anyukák fejéből pattant ki, melyre ő annak ellenére is kapható volt, hogy nem igazán szeret fellépni. Ez a tánc közben egyáltalán nem látszódott, hiszen végig határozottan, mosollyal az arcán volt jelen, miközben hátra-hátra pillantott a csapat többi tagjára. „Nem vagyok egy magamutogató típus, bár ez az órákon aligha észrevehető. Mégis csak nekem kell a tükörhöz legközelebb állni és irányítani, de az egy teljesen más közeg. Azért voltam kapható a flashmob ötletére, mert a csapatom végig mögöttem állt, és ezért nagyon hálás vagyok. Ebből is látszik, milyen jó kis közösség, ami itt kialakult.”

Nem véletlen, hiszen a csapat folyamatosan vesz részt közös programokon, Lizától ugyanis megtudtuk, hogy felmásztak már együtt a Dombra, jártak az Arborétumban, a flashmobot követően pedig épp egy hatalmas fagyizásra készültek. Az oktató a mostani alkalmon felbuzdulva, mindenképpen szeretne még hasonló eseményeket, így a folytatás nem marad el.

Liza nem kizárólag a Maminbaba csapatát erősíti, hiszen korábban elindította a saját coach-blogját is, ahol édesanyáknak, édesapáknak, és gyakorlatilag bárkinek igyekszik a segítségére lenni, végzettsége szerint ugyanis business coach. Ebből kifolyólag az élet bármely területén, döntések, válságok előtt is áll a követői rendelkezésére. A mother coach vonal fennmaradt ugyan, hiszen elsősorban édesanyákkal szeret foglalkozni, de bátran fordulhatnak hozzá apukák, sőt, akár gyermektelenek is.

A flashmob, magyarra lefordítva: villámcsődület, emberek előre szervezett csoportosulását jelenti, amely hirtelen, egy nyilvános helyen alakul. A résztvevők általában szokatlan dolgokat csinálnak, de legtöbbször táncolnak, majd a csoportosulás ugyanilyen hirtelen fel is oszlik. A flashmobok célja általában az, hogy a csoport tagjai felhívják a figyelmet valamely fontosnak vélt társadalmi jelenségre, problémára, vagy egy általuk képviselt értékre, illetve elgondolkodtassák az embereket. Az első villámcsődületet 2003 májusában, New Yorkban tartották, így kijelenthetjük, hogy ez egy viszonylag új társadalmi jelenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában