KECSKEMÉT

2020.07.22. 14:00

Történelmi épületek ablakait varázsolta újjá Holtság Károly

Hazánk egyik legjelentősebb presztízsberuházása, a budapesti Párisi udvar tavalyi ólomüvegezése óta az ország számos patinás épületének színes ablakait varázsolta újjá Holtság Károly. Csapatával újraüvegezték az ország második legnagyobb zsinagógáját és a napokban lettek készen a Vásárosdombói Szent Márton püspök templom embernagyságú, Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázoló üvegablakaival.

Horváth Péter

Holtság Károly (balra) és fia megmutatta a most elkészült, Szent Lászlót ábrázoló ablakot

Fotó: Bús Csaba

Holtság Károly kecskeméti ólomüveges a legutóbbi hatalmas munkája, a Párisi udvar teljes körű díszműüvegezése óta számos jelentős épület üvegeit szépítette meg vagy alkotta újra. A közelmúltban fejezték be csapatával a szegedi Új Zsinagóga teljes üvegezését. A színpompás, a zsidóság szimbólumaitól ékes üvegezésű Új Zsinagóga Magyarország második és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az építészetileg eklektikus, szecessziós mór–arab–mediterrán, barokk, gótikus és román stíluselemeket felvonultató zsinagóga festett kupolaablaka és valamennyi üvegablaka eredetileg Róth Manó munkája. A színes, szecessziós földszinti és emeleti ablakokon a zsidó nép történelmének fontosabb eseményei jelennek meg, beleértve az Új Zsinagóga építésének időpontját. A kupola csillagos kék üvegburkolata az égboltot megjelenítve a végtelen teret szimbolizálja.

A kecskeméti ólomüveges munkatársaival szintén teljesen újjávarázsolta a fővárosi Kazinczy utcai ortodox zsinagóga ólomüvegeit is.

A napokban készültek el a Baranya megyében található Vásárosdombói Szent Márton püspök templom embermagasságú Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázoló ólomüveg ablakaival, melyek már beépítésre várnak. A három méter magas és 160 centiméter széles ablakok elemeit április óta készítették. A terveket Balanyi Károly grafikus és zománcművész készítette.

Szintén a közelmúltban fejezték be a salgótarjáni katolikus templom üvegeinek restaurálását. Emellett Szegeden, a Takaréktár utcai OTP patinás épületéhez tartozó épületrész üvegezési munkáit végzik Holtság Károlyék. A történelmi hangulatú épületet egy külföldi befektető jelenleg szállodává alakítja. Ez rendkívül aprólékos munka, mert a leendő szálloda ólomüveg ablakait és az ajtók üvegezését több ezer apró elemből építik meg, melyek mind egyedileg, kézzel készültek, de ugyanitt sok nagy méretű üvegfelületet kellett restaurálni.

A most futó munkák végeztével a kecskeméti zsidó hitközség megújult imaterméhez tartozó hat ólomüveg ablak pótlását végzik, illetve az ajtók és a felülvilágítók is új üvegezést kapnak. Az ablakok a régi üvegezésű nyílászárók hű másai lesznek. Emellett országszerte járják a különböző templomokat, ahol a viharok következtében megrongálódott ólomüveg ablakoknak adják vissza régi pompáját.

Holtság Károly elmondta, hogy a restaurációs munkákban az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy sokszor kevés adat, dokumentáció áll rendelkezésre a hiányzó vagy törött ablakok eredeti formájáról.

– Sok esetben csak régi, kevés részletet és a színeket sem mutató fekete-fehér vagy szépiafotókra támaszkodhatunk egy-egy történelmi épület ólomüvegeinek készítésekor. A részletekből kell következtetni az egészre jellemző formamotívumokra, ami sok utánajárást, könyvtárban végzett kutatást, régészekkel, restaurátorokkal, művészettörténészekkel való együttműködést igényel – mondta Holtság Károly.

Szerte az országban és külföldön is dolgozik a neves ólomüveges, aki elmondta, hogy igen sajnálja, hogy lokálpatriótaként éppen Kecskemét polgármesteri hivatalának és a nagy­templom felújításában nem működhet közre. Mint fogalmazott, szeretett volna részt venni a megyeszékhely két jelképes épületeinek újjávarázslásában, azonban ezt a lehetőséget más városbeli kivitelezők kapták meg, ami csalódással tölti el.

Holtság Károly (balra) és fia megmutatta a most elkészült, Szent Lászlót ábrázoló ablakot
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában