rágcsálóírtás

2020.07.22. 10:10

Több patkányt találnak Kalocsán, mint néhány éve

A kisebb hatóanyag-tartalmú szerek miatt ellenállóbbak a kártevők.

Gábor János

Répási Balázs szerint jóval több patkány van a városban, mint néhány évvel ezelőtt.

Forrás: Petőfi Népe

Bár pontos felmérések hiányában nehéz lenne megbecsülni, hogy mennyivel, de biztosan megemelkedett a kalocsai régióban a patkánykolóniák száma, erősítette meg egy kalocsai szakember. A fertőzöttség mértéke azért lehet magasabb, mert egy hétköznapi vásárló már nem fér hozzá olyan méreganyagokhoz, amelyek igazán hatékonyak. A városban csak néhány területen, a vidéki települések gazdaságaiban viszont gyakrabban fordulhatnak elő nagyobb gócpontok.

– Az utóbbi években nőtt a patkányfertőzöttség, ami több okra vezethető vissza. Az egyik, és talán a legfontosabb az, hogy 2018 márciusában kijött egy rendelet, amely a lakosságnak juttatható rágcsálóirtószerek hatóanyag-tartalmát a korábbiakhoz képest megfelezte – magyarázta Répási Balázs. A kalocsai rovar- és rágcsálóirtó vállalkozó szerint ezzel az intézkedéssel nem maradt megfelelő eszköz az emberek kezében, csak az ezzel foglalkozó szakembereknél.

– Nálunk még van az adott hatóanyagú, 0.005 százalékos dózist tartalmazó szer, de túl kevesen vagyunk ahhoz, hogy lefedjük az országot – vázolta. Jó tanácsként hozzátette: azok, akiknek az udvarán, vagy ingatlanjában megjelennek a patkányok, inkább kétszer annyi mérget helyezzenek ki, mint amennyit korábban megszoktak.

Répási szerint a városban a piactér, a szemétlerakók, az Érsekkert, a folyópartok környéke és persze a csatornahálózat tekinthető gócpontnak. Ezeken felül inkább a környező településeken vannak fertőzöttebb területek, hiszen ott nagy számban fordulnak elő haszonállatok, ellentétben a jellemzően kisállattartó Kalocsával. A gazdaságokban óhatatlanul elszaporodnak a patkányok, azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyen helyszíneken a kártevő megtalálja azt a három nélkülözhetetlen dolgot, amire szüksége van: a búvóhelyet, a folyamatos ivóvízellátást és az ételt, magyarázta a szakember.

Répási Balázs szerint jóval több patkány van a városban, mint néhány évvel ezelőtt.
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában