Mengyelejev

2020.07.19. 13:37

Megyénk fiataljai is érmet szereztek a kémiai diákolimpián

Megyénk két fiatalja is bronzérmet szerzett az online tartott 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián.

Horváth Péter

Ficsor István

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Bács-Kiskun jól szerepelt a magyar csapat a koronavírus-járvány miatt online tartott 54. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián, a fiatalok hét érmet nyertek a kémiaversenyen. Magyarország 10 diákot nevezett be rendezőként, a diákok ezüst- és bronzérmeket szereztek. Közülük két megyebeli középiskolás is bronzérmes lett, a baon-hu-n már bemutatott orgoványi Ficsór István Dávid, a kecskeméti Református Gimnázium tanulója és Garamvölgyi István, Katona József Gimnázium diákja.

A nemzetközi tudományos diákolimpiák közül elsőként a távolból, személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott kémiaversenyen 28 ország 130 diákja.

Az elméleti feladatsorokat mindenki hazájában, személyes és videofelügyelet mellett írta meg angolul vagy oroszul. A javítást a feladat szerzőivel videokapcsolaton keresztül vitatták meg a versenyzők. A nyitó és díjkiosztó ünnepséget is interneten követték a résztvevők.

A magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Természettudományi Kar Kémiai Intézete végezte, a nemzeti tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatva, az Emberi erőforrások Minisztériuma támogatásával.

Ficsór István és családja
Fotó: Bús Csaba

Telefonon értük utol Ficsór István Dávidot, aki iskolájában teljesítette a kihívást. A fiatalember elmondta, hogy a verseny feladatai nem haladták meg az átlagos nehézségi szintet, de némileg nehezítette a körülményeket, hogy az angol volt a diákolimpia munkanyelve, illetve az online kapcsolattartás is rejtett magában kihívást, előfordult, hogy megszakadt az internetkapcsolat a szervező orosz félnél.

Ficsór István Dávid alapvetően elégedett a teljesítményével, értékelése szerint, ha magyarul zajlik a verseny, néhány százalékkal még ennél is jobb eredményt érhetett volna el. Most a bronzérmes csoport első felében végzett, de akkor talán meglett volna az ezüst alja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában