GALÉRIÁVAL

2020.07.24. 12:10

Betakarították, amit vetettek az ovisok Halason

Másfél éve sikerrel működik az országosan is mintaként szolgáló Óvoda-kert program a halasi és környékbeli óvodákban. A harkakötönyi és a kiskunhalasi ovisok a napokban betakarították az ősszel vetett búzát, amit a halasi malomba vittek, majd a lisztből finom kenyeret sütöttek az óvónénikkel közösen.

Pozsgai Ákos

A gyerekek egyszerre takarították be a búzát a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda harkakötönyi tagóvodájában és a kiskunhalasi Ady Endre Utcai Óvodában.

A harkakötönyi ovisok Csanádi Lajos, a Halas és Környéke Gazdakör elnöke, a halasi ovisok pedig Bagi Bence agrárszakember útmutatása alapján vágták le ollóval a búzakalászt, amit műanyag vödörbe gyűjtve az óvoda udvarán kiterített fóliára öntöttek össze. Ezután cséplőgép munkáját helyettesítve kézzel morzsolták, majd fújták ki a szemeket a kalászból, végül apró ruhazsákokba gyűjtötték össze a búzát és vitték mindkét óvodából a gyerekek a halasi malomba, ahol Tóth Zoltán, a malom vezetője fogadta őket és vette át. – Fontos, hogy a gyerekek megismerjék, hogy kerül a kenyér az asztalra – mondta.

A Halas és Környéke Gazdakör indította el másfél éve az Óvodakert programját. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke korábbi halasi látogatásakor országosan mintaértékűnek nevezte a halasi gazdák kezdeményezését és támogatásáról biztosította, azóta az országban egyre több óvoda csatlakozik a programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában