bács-kiskun

2020.07.26. 07:00

Augusztus 20-ig tart az ítélkezési szünet

A bíróságokon már megkezdődött ítélkezési szünet augusztus 20-ig tart. Ez idő alatt a bíróságok – fő szabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

Petőfi Népe

A polgári perrendtartás hatálya alá tartozó eljárásokban – bizonyos kivételektől eltekintve – az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidőbe nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is az ítélkezési szünet idejére esik, a határidő az ítélkezési szünetet követő első napon jár le.

A határidők számítása szempontjából az ítélkezési szünet ezen szabályai nem alkalmazandók törvény alapján soron kívül intézendő ügyekben, például az előzetes bizonyítás vagy egyes végrehajtási perek esetén, továbbá ha a felek ezt közösen kérték, illetve ha törvény kizárja például nemperes eljárások esetén. Ezen ügyekben az eljárási határidők az ítélkezési szünet időtartama alatt is változatlanul folynak és a polgári bírák eljárnak.

Büntetőügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti. A büntetőbírák ez idő alatt is eljárnak – többek között – az előállításos ügyekben és döntenek a kényszerintézkedések tárgyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában