KISKUNHALAS

2020.07.30. 16:12

A világjárvány felkészültebbé tette az egészségügyet

A kiskunhalasi kórház főigazgatója szerint a második hullám súlyosabb lehet az emberek fegyelmezetlensége miatt. Kiemelte ugyanakkor, a világjárvány lehetőséget adott arra, hogy kidolgozzanak egy olyan bevált eljárásrendet az egészségügyben, ami bármikor aktiválható egy újabb hullám vagy más típusú fertőzések esetén.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

Rögeszmélés címmel indított aktuális témákat feldolgozó beszélgetés-sorozatot Kiskunhalason Csányi Ágnes rádiós és Kohout Zoltán újságíró. Szerda délután második alkalommal gyűlt össze az érdeklődő közönség a Thorma János Múzeumban, ahol ezúttal a világjárványról beszélgetett a két ötletgazda Dr. Szepesvári Szabolccsal, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatójával.

A beszélgetést rögtön a koronavírus jelentette veszélyt kétségbevonó összeesküvés elméletek létjogosultságának megvitatásával kezdték. A halasi kórház főigazgatója határozottan kijelentette, nincsenek túlreagálva a vírusra világszinten adott kormányzati reakciók. – Sokszor lehetett már hallani, hogy a COVID-19 esetében a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a reprodukciós rátája, vagyis a fertőzés sebessége nagyon magas. Ráadásul ma már tudjuk, vannak szuperterjesztők is, akik egyszerre akár tíz embert is megfertőzhetnek – hangsúlyozta.

Kiemelte még, hogy bár az idős korosztálynál és a krónikus betegségben szenvedőknél valóban elsősorban a légúti megbetegedések jelentik a veszélyt a koronavírus fertőzöttség esetén. A fiataloknál viszont azt figyelték meg, hogy a vírus a véralvadásba beavatkozva gyakran vénás és artériás trombózist okozott.

A BCG-oltás koronavírussal szemben nyújtott állítólagos védettségéről is kérdezték Dr. Szepesvári Szabolcsot, aki elmondta, egyelőre nincs olyan nagy klinikai vizsgálat, ami ezt maradéktalanul bizonyítaná. – Ugyanakkor a szerzett immunitás mértéke más egy BCG-vel átoltott lakosság körében. Ez magyarázat lehet arra, hogy a Kelet-európai lakosság védettebb más vírusokkal szemben is – mondta.

A beszélgetésben kitértek rá, hol is tart most a koronavírus-vakcina fejlesztése. A főigazgató rámutatott, hogy alapesetben egy védőoltás kifejlesztése 3-4 évet vehet igénybe, de a COVID-19 esetében olyan erős a politikai és a társadalmi nyomás is, hogy mostanra már néhány vakcina a humán tesztelés fázisában van. – Reális elképzelés, hogy az idei év végén vagy jövőre már lesz védőoltás. Komoly kérdéseket vet fel azonban, hogyan fogják majd átoltani a több mint hétmilliárd embert a Földön. Egyáltalán lesz-e például Európában egységes rendszere az oltásnak? Nehéz kérdésekre kell majd megtalálni a megnyugtató választ – mondta.

Az emberek többségét leginkább foglalkoztató kérdésre egyértelmű választ adott Dr. Szepesvári Szabolcs. – Biztosan lesz második hullám, valószínűleg október, november környékén és bár nagyon bízom benne, hogy nem, de nagyon tartok tőle, hogy súlyosabb lesz, mint az első. Az emberek ugyanis egyre fegyelmezetlenebbek. Ugyanakkor az egészségügyben, benne a járványkórházként is működő halasi intézményben már lesz egy bejáratott protokoll, amit azonnal tudunk alkalmazni, ha kell – hangsúlyozta.

Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgatót Csányi Ágnes és Kohout Zoltán kérdezte
Fotó: Pozsgai Ákos

A járványok kora jön

A beszélgetésen a közönség soraiban helyet foglalt Dr. Egri Antal a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház infektológus főorvosa is, aki hónapokon át kezelt és gyógyított a halasi járványkórházba került koronavírus-fertőzött betegeket. – Valóban olyan struktúrát, eljárásrendet alakítottunk ki, ami kompatibilis lesz bármilyen más típusú fertőzés esetén is. Bármikor, nagyon gyorsan aktiváltható lesz. Ez azért nagyon fontos, mert valóban a járványok kora jön és nekünk – mivel legyőzni nem tudjuk őket – meg kell tanulnunk együtt élni velük – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában