galériával és videóval

2020.07.26. 11:28

A béketeremtést tartja legfőbb feladatának az új, vadkerti esperes

Ünnepi istentiszteletet és közgyűlést tartott a Bács-Kiskun Evangélikus Egyházmegye szombaton a Soltvadkerti Evangélikus Gyülekezeti házban, ahol Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházmegye püspöke beiktatta esperesi hivatalába Homoki Pál soltvadkerti lelkészt.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A lelkészi tisztséget áprilisig Lupták György kiskőrösi lelkész töltötte be, de a hat éves ciklus csupán első két évében láthatta el tevékenységét, mert idén elérte a 67 éves nyugdíjkorhatárt, ezért Homoki Pált a fennmaradó négy évre választották meg. Eredetileg áprilisban lett volna esedékes a döntés, de a járványhelyzet miatt ezt későbbre halasztották, végül június 21-én döntöttek az egyházmegye presbitériumai az új esperes személyéről. Az egyházmegye három közigazgatási megye 13 gyülekezetét foglalja magában, melynek lelkészi vezetője az esperes.

Az ünnepi istentiszteletet Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházmegye püspöke tartotta, melyben a békességről szólt. A szó ógörög formájának eredeti jelentése az újra beszélgetés lehetőségét jelenti, így a béketeremtés a beszélgetés lehetősége. Kiemelte, hogy a béketeremtés aktív tevékenység és az új esperesre a békétlenség elleni küzdelem harcosaként számít.

Az istentiszteletet követően Dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem küldötte, Kondor Péter és Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze végezte a beiktatást. Ezután a Confirma evangélikus hagyománya szerint a jelenlévő lelkészek körülállták az oltár előtt a beiktatott esperest.

Az istentisztelet és a beiktatási szertartás után Péczka Ferenc, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelő-helyettese nyitotta meg az ünnepi közgyűlést, majd Homoki Pál mondta el székfoglalóját. Az új esperes négy szót emelt ki beszédében, melyek az elkövetkező évek munkálkodásának sarokköveit jelentik. Ezek a kommunikáció, a munka, a csapat és az imádság.

Homoki Pál székfoglalójában hangsúlyozta, hogy égető szükség van arra, hogy beszélgessünk egymással és ne az elektronikus eszközökön keresztül, hanem személyesen, ahol látjuk egymás szemét, gesztusait, ahol lehetőségünk van a kézfogásra, ölelésre és ezekben a beszélgetésekben valóban időt szánunk a másik emberre. Beszélgető egyházat kíván építeni, ahol vannak vélemények, melyeket meg lehet hallgatni, esetenként ütköztetni egymással. Kiemelte, hogy az ifjúsági munka a szívügye és munkájában hangsúlyt fektet a fiatalok megszólítására. Elmondta, hogy a felelősség elhordozásához erő kell, csakúgy, mint önmagunk legyőzéséhez, de az erő mit sem ér szeretet, Krisztus és egymás szeretete nélkül. Az új esperes legfőbb feladatának a béketeremtést jelölte meg, majd hozzátette, hogy egész életét végigkísérték a hiteles, evangélikus egyházhoz hű példaképek.

A székfoglaló után köszöntések hangzottak el. Font Sándor országgyűlési képviselő, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője, Kis János, a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze és Kecskeméti Pál, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze méltatta az új elöljárót. Kis-Molnár Gábor, a Soltvadkerti Evangélikus Egyházközség felügyelője egy lassan növő, parókia kertjébe ültetendő facsemetét ajándékozott az esperesnek.

Köszöntőt mondott még Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere, Köhlerné Schiszler Ágnes, a soltvadkerti Evangélikus Óvoda képviselője, Udvarhelyi Attila, a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény vezetője és dr. Jeney Gábor, a Soltvadkerti Római Katolikus Egyházközség plébánosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában