paprikafesztivál

2020.06.11. 11:30

Újdonságokkal várják ebben az évben a látogatókat Kalocsán

Néhány éven belül az ország öt legnagyobb gasztro­fesztiválja közé szeretnék juttatni a kalocsai paprikanapokat, amit idén a megyenapokkal közösen rendeznek.

Tapodi Kálmán

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere és Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

Ízleld meg Kalocsát! – Egy csipetnyi hungarikum. Ez lesz a szlogenje a szep­tember 11–13. között tartandó paprikafesztiválnak – jelentette be tegnap a városházán tartott sajtótájékoztatón Filvig Géza kalocsai polgármester, aki arról is örömmel számolt be, hogy az idei megyenapok házigazdája is Kalo­csa lesz.

– Célunk, hogy Magyarország öt legnagyobb gasztronómiai fesztiváljai között szerepeljen a Kalocsai Paprikafesztivál – hangsúlyozta a város vezetője, aki hozzátette: a rendezvényre új arculattal, új honlappal és a programok színesebbé tételével készülnek.

– Megújítjuk a főzőversenyeket is, és azt szeretnénk, ha tovább erősödne a rangja a kalocsai főzőversenynek. Több olyan programot is szeretnénk bevezetni, mint például a paprikanemesítési, paprikatermesztési konferencia, a magyar kézművesek expója és a világon egyedülálló paprikaminőségi versenyt. Fontos, hogy a Kalocsa környéki termelők ezzel a fesztivállal marketingtámogatást kapjanak a várostól a kiváló minőségű paprikájuknak, és ezzel a nemzetközi és hazai piacon versenyelőnyhöz jussanak – közölte Filvig Géza.

A tervezett programokról szólva kiemelte, hogy 100-120 profi főzőcsapatot várnak az Érsekkertbe, ahol szürkemarha- és rackabirka-főző verseny is lesz. Grillételekkel is lehet versenyezni, illetve szeretnék feléleszteni az amatőr gasztroversenyt, melynek régi hagyománya van a környező településeken. Sőt, a polgármester azt is bejelentette: egy jótékonysági főzés keretében maga is főzőkanalat ragad majd szeptemberben.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy idén harmadik alkalommal tartják meg a megyenapokat – Kiskunhalas és Kiskunfélegyháza után ebben az évben örömmel jönnek Kalocsára is.

– A megyei önkormányzat már korábban célul tűzte ki, hogy minél jobban megismerje, megismertesse a megyét. Ennek keretében az elmúlt öt év során szinte kivétel nélkül nem a megyeszékhelyen tartottuk a közgyűléseinket – mondta el a közgyűlés elnöke, aki kiemelte: a megyei önkormányzat fontos feladatának tekinti a közösségek építését és a helyi értékek őrzését, illetve azok bemutatását is. Mint elhangzott: bemutatkozik Kalocsán a megye valamennyi járása, bemutatják a tájegységekre jellemző viseleteket, kézműves termékeket, helyi termékeket, megelevenednek a települési értéktárak és bemutatják a megye összes értékét „egy gyönyörű városban, egy gyönyörű helyszínen”.

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere és Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Ízelítő a paprikafesztivál programjaiból

Az idei fesztiválon a hungari­ku­mok mellett a világkonyha jeles képviselői, valamint híres magyar éttermek is be­mutatkoznak a közönségnek. Magyar nemzetiségek ételkülönlegességeit is megismerhetik a látogatók, és ismert séfek, gasztrobloggerek is ott lesznek Kalocsán. Első ízben vegetáriánus főzőbemutatót is tartanak. A fesztivál idején paprikanemesítési konferenciát is rendeznek, a városi sportcsarnok pedig magyar kézműves termékek expójának lesz az otthona. A könnyűzenei kínálatból a Halott Pénz, az Ocho Macho és Csík zenekar koncertjeit ajánlják a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában