statisztika

2020.06.26. 17:30

Kevesebb bűneset, de több betörés történt tavaly Kiskunhalason

Az elmúlt öt esztendőt figyelembe véve a bűncselekmények száma évről évre csökken Kiskunhalason – derült ki a halasi rendőrkapitány elmúlt esztendőt értékelő beszámolójából. Dr. Vaslóczki Ferenc rendőr alezredes tájékoztatójában rámutatott arra, hogy az elmúlt évben 5,9 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak a városban, mint egy évvel korábban, szám szerint 611 esetet.

Pozsgai Ákos

Forrás: PN

Fotó:

Elkészítette a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság az elmúlt esztendőt értékelő beszámolóját. Az adatokból kitűnik, hogy évről évre egyre kevesebb bűncselekményt regisztrálnak Kiskunhalason.

Dr. Vaslóczki Ferenc rendőr alezredes, rendőrkapitány tájékoztatójából kiderül, hogy a közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma tavaly 205 volt, ami harminccal kevesebb, mint a 2018-as érték. Míg egy évvel korábban két emberölés történt Halason, addig tavaly egyetlen ilyen kiemelt bűncselekmény ügyében sem indult eljárás. A testi sértések száma kettővel növekedett, 15 esetben indult eljárás, ezen belül is a súlyos testi sértések száma emelkedett. A rendőri eljárásban regisztrált kiskorú veszélyeztetése az egy évvel korábbihoz képest a duplájára növekedett, hat esetben indult eljárás. Embercsempészés Kiskunhalason a korábbi évhez hasonlóan nem történt, és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt sem indult egyetlen eljárás sem, míg egy esztendővel korábban négy ilyen eset is volt.

A garázdaságokról készített statisztikai kimutatások a 2014-es évtől kezdődően szintén folyamatos csökkenést mutatnak. Az adatok szerint 2018-ról 2019-re a garázdaságok száma 22-ről 17-re csökkent. A kiemelt bűncselekmények közül évek óta a vagyon elleni cselekmények aránya a legmagasabb, az esetek nyolcvan százaléka lopás. Az elmúlt évben – ha szerény mértékben is –, de ezeknek az eseteknek a száma is csökkent hárommal, összesen 313 ilyen bűncselekmény történt a városban.

A lopásokon belül külön hangsúlyt kap a lakásbetörések száma, amelyet mind a lakosság, mind a rendőrség kiemelten kezel. A nagy értékű betöréseket általában utazó bűnözők követik el, esetenként nem zárható ki a helyi tippadók szerepe sem. Az elmúlt években megfigyelhető, hogy az elkövetők célpontjai a lakatlan ingatlanok, ahonnan kisebb értékű vagyontárgyak eltulajdonítása a cél. A lakatlan ingatlan esetében kevésbé veszélyes az elkövetés, és gyakori, hogy több nap, esetleg hetek telnek el az elkövetés és a bejelentés között. Ez nehezíti a rendőrség felderítő munkáját.

Fotó: PN

A számadatok tanúsága szerint 2015-ig növekedett a lakásbetörések száma a városban, ekkor volt a legtöbb, 77 eset, de a felderítés eredményessége, az elkövető személyének megállapítása, majd a jogerős büntetések kiszabása 2018-ban megtörte a negatív tendenciát, 29-re csökkent az ilyen esetek száma. Tavaly azonban nem sikerült tartani a korábbi évben elért eredményeket, a lakásbetörések száma több mint a kétszeresére emelkedett, 61 esetben indult büntetőeljárás.

A statisztikai adatokból továbbá kiderül, hogy az egy évvel korábbihoz képest kettővel nőtt a rongálások száma is, összesen 21 alkalommal folytatott vizsgálatot a rendőrség. A halasi kapitányság munkatársainak bűnüldöző munkája tovább javult, a nyomozáseredményességi mutató hetven százalékról 77,5 százalékra emelkedett, ami annyit jelent, hogy minden elkövetett száz bűneset közül több mint 77 esetben sikerült felderíteni az elkövetőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában