kecskemét

2020.06.13. 20:00

Fákat ültettek az önkéntesek, de a neheze csak most jön

Locsolókocsi nem áll a rendelkezésükre, a közkutakra pedig nem lehet slagot feltenni, így kannával hordják a vizet az ősszel elültetett fákhoz a 10 millió fa kecskeméti csoportjának lelkes tagjai, főként hölgyek. Aki szeretne nekik segíteni, szívesen látják, a diákoknak igazolják a közösségi szolgálatot.

Hraskó István

Dudvai Márta, Csatos Erika és Salamon Enikő rendszeresen locsolják a Boldogasszony téri facsemetéket

Forrás: PN

Mint arról beszámoltunk, tavaly novemberben Kecskeméten, ötven intézményben, majdnem egy tucat közterületi helyszínen és jó pár magánkertben körülbelül 1200 fát és 600 cserjét ültettek el a 10 millió fa csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók. Az első, látványos lépés után sincs vége a munkának, sőt, a neheze talán most jön, hiszen gondoskodni kell arról, hogy a csemeték ne száradjanak ki. Ezt leírni könnyű, megvalósítani már nehezebb.

Farkas-Barta Kata, a 10 millió fa mozgalom kecskeméti csoportjának egyik alapítója és koordinátora elmondta: a járványhelyzet miatt jelentősen később tudták elvégezni a tavaszra tervezett munkálatokat. A közterületi ültetéseknél – így a főtéren, a Vasútkertben és a Boldogasszony téren – első körben kigazolták és megnagyobbították a fák körül kialakított öntözőtányérokat, majd komposzttal és fenyőmulccsal töltötték meg őket a jobb vízmegtartás érdekében. Emellett fűkaszálás elleni védőborítást tettek a törzsekre, valamint ellenőrizték és javították a fák rögzítéseit.

– Az ültetés után két-három évig hetente egyszer szükséges a fákat locsolni nagyobb mennyiségű, 50–60 liter vízzel. Ez azért jobb a gyakoribb, de kevesebb vízzel történő öntözésnél, mert így a víz mélyebbre jut a földben, amit a fák gyökerei követnek, így lényegesen hamarabb gyökeresednek a fák. A 20–30 liter víz éppen az életben tartásukhoz elegendő, de ezzel fejlődni nem tudnak olyan mértékben, mint ami szükséges lenne. Sokan azt gondolják, hogyha esik az eső, akkor nem kell locsolni, aztán csodálkoznak, ha tönkremegy a fájuk. Az elmúlt hetekben lehullott csapadék még egy gyepnek vagy veteményesnek sem elegendő, a fáknak pedig nagyon kevés. A talaj felső rétege teljesen vízhiányos, most már lassan 2–2,5 méteres mélységig, ami indokolttá teszi egy teljesen új vízkezelés megvalósítását – magyarázta Farkas-­Barta Kata.

A csoport a városi környezetvédelmi programhoz kapcsolódóan javaslatot tett városi vizes élőhelyek létrehozására, ezáltal a többletcsapadékot és a tisztított szennyvizet lehetne tárolni és hasznosítani a zöldfelületekre, valamint a talajvíz magasabban tartására. Ezáltal javulhatna a hanyatlóban lévő ökoszisztéma, de a városi felmelegedés enyhítésében és a szálló por megkötésében is szerepe lehetne, nem mellesleg a város lakóinak közérzetén is segítene.

Dudvai Márta, Csatos Erika és Salamon Enikő rendszeresen locsolják a Boldogasszony téri facsemetéket
Fotó: PN

A főtér, a Boldogasszony tér és a Vasútkert facsemetéinek locsolását, annak megszervezését Dudvai Márta vállalta magára. Nem kis munka ez, hiszen a Boldogasszony térre az Árpád körút melletti közkútról kell locsolókannában hordaniuk a vizet a tizenhat, ősszel ültetett kis fához. Csütörtökön rajta kívül Csatos Erika és Salamon Enikő cipekedett. Márta mosolyogva említi, több autós és járókelő érdeklődve és némileg csodálkozva szokta szemlélni serénykedésüket – amelyre természetesen csak munka után tudnak időt szakítani. Remélik, hogy idővel egyre többen csatlakoznak hozzájuk, a Kodály iskolából egy végzős diák már többször beszállt a vízkihordásba. A tanulókat motiválhatja, hogy a csoport – melyhez bárki csatlakozhat a Facebookon – igazolhatja nekik az ötvenórás közösségi szolgálatot. És reménykednek abban is, hátha egy nemes lelkű adományozó fel tudna ajánlani egy locsolókocsit, amellyel hatékonyabban tudnák a vizet biztosítani a csemetéknek város­szerte.

Remélik, ragadós lesz a jó példa

A 10 millió fa csoport tagjai a locsoláson kívül szoktak szemetet szedni, gazt irtani, eltávolítják a vadhajtásokat a fákról vagy sebkezelővel ápolják a damilos kasza által okozott sérüléseket, nemcsak az általuk ültetett csemetéken, hanem más fákon is. – Az utca embere gyakran még furcsán néz önkénteseinkre. Remélem, olyan példával tudunk elöl járni, amely ragadós lesz. Talán pár év múlva már az lesz a furcsa, ha valaki nem gondozza a közelében lévő közterületeket. Az ingatlanok előtti 4 méteres sáv rendben tartása a tulajdonosok feladata, csak jelenleg kevesen teszik ezt meg. Biztatok mindenkit, hogy ha zavarja egy elburjánzó, útra kilógó bokor, próbálja meg például karóval rögzíteni vagy visszavágni. Boldog lennék, ha a játszótereket elkezdenénk otthonról hozott kerti növényekkel beültetni. Kell mindenki ahhoz, hogy élhetőbb városunk legyen. Tegyünk együtt ezért, akár szervezetten, de egyénileg is – kéri Farkas-Barta Kata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában