járvány

2020.05.12. 11:30

Újra lesznek mintavételek a megyében

Szerdán és csütörtökön Kecskeméten, Baján, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason és Lajosmizsén ismét végeznek mintavételt a Szegedi Tudományegyetem munkatársai az országos koronavírus szűrővizsgálat keretében. Azokat várják, akik múlt héten nem tudtak elmenni.

Hraskó István

Többen később értesültek arról, hogy bekerültek az országos reprezentatív mintába, vagy a korábban megadott időpontok nem feleltek meg nekik, ezért szerveznek újabb szűrőnapokat Bács-Kiskunban is. A Szegedi Tudományegyetem mindenkit arra kér, hogy vegyen részt a vizsgálaton és menjen el a megadott mintavételi pontra.

Május 13-án, szerdán 8 és 12 óra között Kiskunfélegyházán, a Városi Sportcsarnok előtti szűrőbuszba, 10 és 18 óra között Kecskeméten, a Piaristák terére, az SZTE Háziorvosi Oktató Központjába (bejárat a véradó állomás felől), 14 és 19 óra között Kiskunhalasra, a Művelődési Központ udvarába várják a résztvevőket. Május 14-én, csütörtökön 8 és 11 óra között Baján, a Bácskai Kultúrpalotában, 9 és 17 óra között Lajosmizsén a Művelődési Házban, 13 és 19 óra között ismét Kecskeméten végeznek mintavételt az egyetem munkatársai.

Mint ismert, május 1-jén a négy hazai orvosegyetem részvételével indult országos szűrővizsgálat, amelynek célja, hogy a szakemberek pontos képet kapjanak az új koronavírus-járvány kiterjedéséről, a fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A reprezentatív tesztelésen a KSH statisztikusai által, véletlenszerűen kiválasztott 17 778 fő vesz részt, 14 év felett minden korosztályból, önkéntesen és ingyenesen.

Bács-Kiskunban 26 településről összesen 954-en kaptak felkérést, Kecskemétről 223-an, Bajáról 70-en, Kiskunfélegyházáról 60-an, Kiskunhalasról 54-en. Az eddigi (kedd délelőtti) adatok szerint 49 százalékos a részvétel.

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek ne kelljen elhagyni otthonaikat.

Az egész vizsgálat körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ennek során először orr- és garatváladék törlésből származó mintát vesznek, ami a PCR vizsgálat meghatározásához szükséges. Ebből lehet megállapítani, hogy a szervezetben jelen van-e a vírus, azaz fertőzőképes-e az adott személy. Másrészt vért is vesznek, ami az ellenanyag elemzéséhez fontos, így kiderül, valaki átesett-e már a fertőzésen akár úgy is, hogy nem volt ennek tudatában. Végül egy ötven kérdésből álló kérdőíven is végigmennek, tudakolva, hányan laknak egy háztartásban, az illető naponta körülbelül hány emberrel kerül kapcsolatba, milyen jellegű munkát végez, vagy hogy utazik-e tömegközlekedési eszközön. Így azt térképezik fel, mekkora kockázata van annak, hogy elkapja vagy éppen átadja a betegséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában