állatvédelem

2020.05.27. 20:01

Óriás teknőst szedtek ki a halasi Sóstóból

Egy jókora adventív, azaz nem őshonos teknőst fogtak a kiskunhalasi Sóstó horgászai múlt szombaton.

Pozsgai Ákos

A 3,5 kilogrammos és 29 centiméteres páncélhosszúságú sárgafülű ékszerteknőst valószínűleg pont a tekintélyes mérete miatt engedhette bele régi gazdája a tóba – nyilatkozta hírportálunknak Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnöke.

A környezetvédők tapasztalata szerint sokan szabadon engedik az ékszerteknősöket a lakhelyükhöz közeli tavakban, parkokban, vagy rosszabb esetben egyszerűen csak kiteszik a kukába, vagy a mellé. Rendszerint, mert megunják, vagy az állat kinövi az akváriumot, vagy mert úgy vélik, jobb lesz a teknősnek a szabadban. Csakhogy ezzel jócskán felborítják a természet rendjét. A tavakban ugyanis egy csomó mocsári teknős él. Az ékszerteknős viszont jóval agresszívabb faj és visszaszorítja a hazánkban élő őshonos mocsári teknőst – figyelmeztetnek a környezetvédők.

– Azt szeretnénk kérni, ha valaki nem hazai, őshonos teknősfajjal találkozik, vagy bárki a saját ékszerteknősét szabadon engedné, jelezze a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület felé és eljuttatják az állatot a legközelebbi vadasparkba. A most kifogott óriás teknős a Szegedi Vadasparkba került a hasonló fajtársai közé, ahol megfelelő körülmények között lehet. A vörösfülű és sárgafülű ékszerteknősök akár 30 évig is élhetnek – mondta el lapunknak Greguss Viktor, aki hozzátette, hogy természetesen az optimális az lenne, ha az emberek felelősen tartanának állatokat, és nem dobnák ki azokat semmilyen okból.

Fotó: Pozsgai Ákos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában