jó hír

2020.05.21. 16:05

Már fel lehet menni a kecskeméti arborétum új kilátójába

Mostantól látogatható az új, 25 méter magas kilátó a kecskeméti arborétumban, a 2011-ben életveszélyessé vált és elbontott régi helyén.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A kecskeméti arborétum régi kilátóját 2011-ben bontották el, mert életveszélyessé vált, és csak jelentős átépítésekkel, nagy anyagi ráfordítással lehetett volna biztonságossá tenni, ráadásul az arborétum fái az évek során örvendetes módon fölé nőttek.

Az arborétumot fenntartó KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. az elbontott kilátó helyén már tavaly nyáron elkezdte egy új megépítését. Áprilisra be is fejeződött a kivitelezés, de a járványügyi intézkedések miatt egy darabig nem lehetett felmenni.

Egészen csütörtökig, amikor Koczka Zoltán, a Kefag Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Makra Zsuzsanna PR referens és Madácsi Sándor, az Észak-Kiskunsági Erdészet erdészeti igazgatója átadta a nagyközönségnek. A kilátó mostantól szabadon látogatható, a kiírt szabályok betartásával. A kilátón egyidőben legfeljebb 35 fő tartózkodhat, a toronyban és környezetében tilos dohányozni, tüzet gyújtani, nem szabad felállni a korlát peremére és kihajolni, valamint tilos bármit kidobni. A kilátót 12 éven aluli gyerekek csak felnőtt kísérővel látogathatják, esős, fagyos időben csúszásveszéllyel kell számolni.

Az új torony a hosszabb élettartam céljából már acél tartószerkezetű, azért viszont, hogy a környezettel harmonizáljon, faburkolatot kapott. Legfelső járószintje hét méterrel magasabban van, mint a régié, 17,5 méteren, azaz körülbelül 19 méteres szemmagasságból nézelődhetnek a látogatók (a toronysisak csúcsa 25,1 méteren van). A kilátó megjelenésére vonatkozó építési látványterveket az önkormányzati tervtanács választotta ki, a tervező a kecskeméti Fabriq Tervezőiroda volt. Az új kilátó 71 millió forintba került, 40 százalékát a tulajdonosi jogokat gyakorló Agrárminisztérium által nyújtott tőkeemelésből, 60 százalékát pedig a KEFAG Zrt. saját forrásából finanszírozták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában