digitalizálás

2020.05.29. 20:00

Felújítják a soltvadkerti templom orgonáját

Felújítják és digitalizálják a soltvadkerti római katolikus templom orgonáját. A munkálatokkal várhatóan szeptember közepére készül­nek el.

Pozsgai Ákos

Az orgona sípjait a templomban fogják megtisztítani

Forrás: PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A helyi katolikus templomban tavaly kezdődtek el a különböző felújítások. Ezek során renoválták a teljes tetőszerkezetet, felújították a toronyórát és annak vezérlését. A harangok felfüggesztését is kicserélték és megerősítették, a galambvédelmet kiépítették. A templomban felújították a fűtésrendszert, új kazánokat szereltek be, mindkét sekrestye új burkolatot kapott, a templom belsejét is újrafestették. Korábban komoly gondot okozott a külső csapadékvíz elvezetése, az esővíz megállt a templomtorony falazatának tövében, amely statikai problémákat okozott, mivel teljesen átáztatta a falat. A felújítás során a templom mindkét oldalán kiépítették a csapadékcsatornát, ezzel sikerült megoldani, hogy ne vizesedjenek a falak tovább. A felsorolt felújításokkal tavaly év végére végeztek.

A felújításokat magánszemélyektől, cégektől, vállalkozásoktól és a soltvadkerti önkor­mányzattól kapott adományokból sikerült megvalósítani.

– Hátra volt azonban még az orgona rekonstrukciója, de amíg a belső felújítások folytak, addig az orgonákhoz nem volt szabad hozzányúlni, hogy ne a kitisztított, felújított hangszerek kapják később a porterhelést – magyarázta dr. Abonyi Henrik soltvadkerti kántor, aki munkatársaival hétfőn tudott hozzálátni az orgona szétszereléséhez. A szerkezeti felújítás vezetője Muka Gábor csávolyi plébános, a munkálatokban részt vesz az ő kántora, Faller Balázs, valamint Abonyi Henrik. Segítségükre lesz két fiatal középiskolás is, akik közösségi szolgálatosként vesznek részt a munkában. A soltvadkerti katolikus templom kántora érdeklődésünkre elmondta, hogy az orgona őse 1910-ben készült a pécsi hangszer és orgonagyárban, a mai orgonastruktúra 1979-ben épült ki. Kneifel Mihály orgonaépítő kivitelezte, a tervezője pedig Leányfalusi Vilmos katolikus pap, a kalocsai főszékesegyház orgonaművésze.

– Egy kétmanuálos, húsz­regiszteres orgonáról van szó, amely hozzávetőleg 1300 körüli sípból áll. Ennek kezdődött meg a teljes körű szétszerelése, ami azt jelenti, hogy egyenként kitisztítjuk a sípokat, a szélcsatornákat, a két orgonaszekrényt, a szélládákat, majd utána az intonálás és hangolás következik – sorolta a részleteket a kántor. Elmondta, hogy az orgona játszóasztalát is felújítják, teljesen digitalizálják, amelynek köszönhetően egy komoly, felső-középkategóriás hangversenyorgona-hangzást fog kapni a végén. A felújítási munkálatok legnagyobb része a templomban zajlik majd, mert nincsenek olyan komoly hibák az orgonán, hogy el kelljen darabjaiban szállítani.

Az orgona sípjait a templomban fogják megtisztítani
Fotó: PN

– Egy kifejezetten jó állapotban lévő orgonáról van szó, komolyabb felújításra 1979 óta nem került sor, 1997-ben az orgona motorját újították fel, vagy cserélték újra a fellelt dokumentumok alapján. Csak a játszóasztalt fogják elvinni Budapestre, ahol elvégzik a felújítását – tette hozzá a soltvadkerti gyülekezet kántora, aki azt is elmondta, hogy az orgonaszekrény régi, 3-4 centiméter vékony farostlemez burkolatát falapokra cserélik, az ehhez szükséges bútorasztalos ipari munkákat felajánlásból fogják elvégezni.

Az orgona felújításához az anyagi forrás rendelkezésre áll. A költségeket 6–7 millió forintra tervezik. A megújult orgona várhatóan legkésőbb szeptember közepén szólalhat meg újra a templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában