költségvetés

2020.04.21. 12:22

Újratervezik a kiadásokat és a bérleti díjakat Baján

Máshogy kérne futópályát és bérleti díjat csökkent a város. Így döntött Nyirati Klára polgármester.

Kubatovics Tamás

– A gépjárműadót elvették az önkormányzatoktól, az idegenforgalmi adóbevételek gyakorlatilag megszűntek és a nehéz helyzetbe került vállalkozások iparűzési adójából származó bevétel csökkenése üti a legnagyobb lyukat a költségvetésen. Az önkormányzati bérleményekben működő vállalkozásoknak a bérleti díjak csökkentésével próbálunk segíteni – fogalmazott a város első embere a meghozott határozatok kapcsán.

A pályázat benyújtásakor százmillió forintos költséggel és ötvenszázalékos támogatással számolt az önkormányzat az egy kilométeres, Petőfi-szigetre tervezett futópálya kapcsán. A polgármester közölte: valójában 150 millióba kerülne a pálya megépítése, ezért visszavonta a pályázatot. Ugyanakkor kifejtette, hogy az állam eközben 860 millió forintból tervez honvédelmi sportközpontot építeni a városban, ezért javasolni fogja, hogy a lőtér helyett építsenek inkább görparkot és futópályát. Ebben Zsigó Róbert támogatását is kéri.

Az önkormányzati bérleményekben működő vállalkozások egy része pedig ettől a hónaptól bérletidíj-kedvezményt kap. Ettől azt remélik, hogy az üzletüket bezárni kényszerülő, illetve rövidebb nyitvatartással üzemeltető vállalkozások nem zárnak be és bocsátják el dolgozóikat. A kedvezmény mértéke több tényezőtől függ. A korlátozott nyitvatartással üzemelő, valamint a kiszállítást végző vendéglátós vállalkozások kedvezménye harminc százalék.

Közülük a legalább tízéves bérleti jogviszonnyal rendelkezők díjkedvezménye ennél magasabb, ötven, míg a járvány miatt teljes bezárásra kényszerült vállalkozásoknak nyolcvan­százalékos díjkedvezmény jár a veszélyhelyzet visszavonásáig. Az ingatlanok bérbeadója, a Baja Vagyon Zrt. havonta 3,1 millió forint bevételcsökkenéssel számol, ez közel harmincszázalékos mértéket jelent a városi cég gazdálkodásában. A 77 bérlőből 46 jogosult a kedvezményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában