Sorra fertőtlenítik az idősotthonokat a katonák

A járvány továbbterjedésének lassítása érdekében a Magyar Honvédség alakulatai újabb idősotthonok fertőtlenítését kezdték meg. Péntek délelőtt Kiskunhalason és Mélykúton hajtották végre a fertőtlenítés első ütemét, szombat reggel a kiszállási idősek otthonában folytatódik a fertőtlenítés.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett – az Operatív Törzs feladatszabása alapján – továbbra is minden rendelkezésre álló képességgel segíti a védekezést a kialakult járványügyi helyzetben. A cél, hogy az ország lakosai a lehető legtöbb és legszélesebb körű segítséget kapják meg. Ezért vesznek részt a katonák már a kezdetektől minden rendelkezésre álló képességgel a koronavírus járvány magyarországi terjedésének megfékezése érdekében végzett feladatokban – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az Operatív Törzs döntése alapján a népegészségügyi szakemberek országosan felmérték az idősotthonok körében a koronavírus elleni fertőtlenítés szükségszerűségét, és a Magyar Honvédség képességeinek felhasználásával április 22-én kezdetét vette több száz intézmény térítésmentes fertőtlenítése. A felmérések során az intézményvezetőket szakemberek keresik fel, akik nyilatkoznak arról, hogy igénylik-e a katonák segítségét. A fertőtlenítés főbb területei az intézmények bejáratai, külső területei és a közös helyiségek.

Kiskunhalason péntek reggel a 110 férőhelyes Nyúl Utcai Idősek Otthonában a kisebb a gondozottak elhelyezésére szolgáló épületszárnyat fertőtlenítették alkoholos hypós oldattal a katonák, a lakókat erre az időre az intézmény nagyobb épületében helyezték el – mondta el érdeklődésünkre Juhász György, a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ igazgatója.

A lakóotthon másik épületszárnyát és az intézmény többi részét egy másik időpontban fertőtlenítik. Az intézmény vezetője elmondta, hogy megelőző jellegű fertőtlenítésről van szó, a halasi idősek otthonában eddig senki nem fertőződött meg a koronavírussal . Juhász György közölte: az otthonban kijárási és látogatási tilalom van, az ország többi ilyen intézményéhez hasonlóan, azokat az időseket, akik más okból kórházi kezelésre szorulnak, az otthonba való visszaszállítását megelőzően tesztelik – eddig mindenkinek negatív volt az eredménye – majd a többi idős lakótól elkülönítve helyezik el őket az otthonban a két hetes karanténidőt betartva.

Szintén péntek reggel jelentek meg a honvédség katonái a mélykúti Gondozási Központban, ahol ez idáig sem a gondozottak, sem a dolgozók között nem merült fel koronavírus fertőzés gyanúja, köszönhetően a dolgozók fegyelmezett és szakszerű munkavégzésének, valamint a gondozottak megértő és a megtett intézkedéseket támogató magatartásának – közölte Gyömbér Norbertné, az intézmény igazgatója a bentlakásos idősek otthonának közösségi oldalán.

Fotó: Pozsgai Ákos

A koronavírus járvány kapcsán a kisszállási Idősek Otthonában is ellenőrzést tartottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, akik mindent rendben találtak, a biztonság növelése érdekében az ellenőrök javaslatokat tettek. A megfeleléshez természetesen pénzre van szükség. Az Önkormányzat az adományszámlára eddig beérkezett felajánlásból a kiadásokhoz hozzá fog járulni. Április 25-én szombaton hajtja végre a honvédség három munkatársa, az országosan elrendelt intézmény-fertőtlenítési feladatot a kisszállási Idősek Otthonában – olvasható a település internetes oldalán.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a tompai idősek otthonában is megtörtént az ellenőrzés, hiányosságot nem találtak – tudatta Véh László, Tompa polgármester Morvainé Szigeti Zsanett, az intézmény vezetőjére hivatkozva.

Az ellenőrzés során vizsgálták a higiéniai szabályok betartását, a kézfertőtlenítés lehetőségét, a betegszoba, az orvosi szoba feltételeit, az orvosi ellátást, fertőzés gyanú esetén az izoláció lehetőségét, a dolgozók felkészítését és oktatását, az intézkedési tervet koronavírus járvány esetére, az egyéni védőfelszerelések meglétét. Az idősek otthonában jelenleg a megelőzésre koncentrálnak, épp ezért itt is látogatási és kijárási tilalom, felvételi zárlat van érvényben. Csomagot csak abban az esetben tudnak a lakóik részére átvenni, ha fertőtleníthető csomagolásban van, illetve megmosható gyümölcsöt lehet vinni az idősek részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában