szabadidő

2020.04.24. 11:45

Pihenési célokra is szánják az új tavat Kiskőrösön

A nyárra elkészül Kiskőrös új tava, mely körül 1200 fát fognak ültetni. Közte lesz fűzfa, kőris, szil- és nyárfa is.

Barta Zsolt

Tercsi Miklós

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tercsi Miklós

A most születő új tó valójában egy víztározó, amelyet ezekben a napokban épít a kecskeméti ÉKISZ Kft. – tájékoztatta lapunkat Tercsi Miklós ügyvezető igazgató. Az euró­pai uniós támogatottságú projekt még tavaly indult Kiskőrösön. Ha tele a vízbefogadó, akkor 2,7 hektár felületen csillog majd a víztükör. Igaz, ez akkor lehetséges, amikor már dolgoznak a vízszivattyúk is.

A tó szerepe kettős: a Soltvadkert felől érkező vizet fogja meg, így óvja a várost. Másrészt, ha Kiskőrösön rövid idő alatt lehullik egy nagyobb mennyiségű csapadék, akkor annak elvezetését oldják meg gravitációsan, vagy szivattyú segítségével. A töltés teteje és a tófenék közötti különbség 2,5 méter. Átlagos időszakban 20 ezer köbméternyi víz lesz a tóban, amikor a szivattyúk is dolgoznak, akkor akár 50 ezer köbméternyi is lehet majd. Ez a víz Akasztó felé hagyja el majd a várost, feltéve, hogy a településen kívüli csatornák működnek egyáltalán.

Azokat ugyanis ki kell ahhoz kotorni, hogy a sok kilométernyi rendszer megfelelően működjön. A tó valószínűleg Kiskőrös egyik pihenőcentruma lesz a jövőben.

Tercsi Miklós
Forrás: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában