BÁCS-KISKUN

2020.04.24. 11:30

Komoly nehézségeket okozott a vállalkozásoknak a határok lezárása

A világjárvány miatt Szerbia a közelmúltban szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be, teljesen megtiltották a személyforgalmat az ország határain, amely érintette a szerb–magyar határt is. A határ közelében élő magyarországi és vajdasági magyaroknak, valamint a térségben működő vállalkozásoknak mindez komoly nehézségeket okozott.

Pozsgai Ákos

Jánoshalmán a cég összes dolgozójáért felelősséget vállalnak

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán jelentette be, hogy csütörtök reggel hat órától a határ másik oldalán dolgozó vagy földet művelő magyar és szerb állampolgárok átjárhatnak a röszkei, a tompai és a hercegszántói átkelőn.

– Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Zsigó Róbert képviselőtársam azzal kerestek meg, hogy számos, a határ közelében élő magyarországi és vajdasági magyarnak, valamint a térségben működő vállalkozásoknak mindez komoly nehézségeket okoz, hiszen azok sem tudtak eddig átkelni, akiknek a munkahelyük a határ másik oldalán van – emlékeztetett a külügyi tárca vezetője. Szijjártó Péter a két Bács megyei képviselő kérése alapján megbeszéléseket folytatott a szerb belügyminiszterrel, Nebojsa Stefanoviccsal és az európai integrációs miniszterrel, Jadranka Joksimoviccsal, melyek során sikerült megállapodniuk abban, hogy három határátkelőhelyen lehetővé teszik az ingázást a magyar és a szerb állampolgárok számára.

A magyar és a szerb külügyi vezetők megállapodását üdvözölte Renner Tamás, a járműipari gumi- és fém­alkatrészeket készítő jánoshalmi középvállalat, a Renner Bt. egyik tulajdonosa, aki elmondta, hogy cégüknél 330 embert foglalkoztatnak, közülük 15 vajdaságit – magyar és szerb nemzetiségű –, akiknek a munkáját nélkülözni kényszerültek a szigorú határzár miatt. Néhány év óta – mióta erőteljesebbé vált a képzett munkaerő hiánya Magyarországon – foglalkoztattak Szerbiában élő vajdasági magyarokat, akik naponta ingáztak a határon, és magas színvonalú munkájuk nélkülözhetetlen az üzem zavartalan működése érdekében.

A dolgozók maradhattak volna Jánoshalmán, hiszen a vállalat társasházi lakásokban biztosít nekik szálláshelyet, azonban – érthető módon – ők a veszélyhelyzetben a családtagjaikkal akartak lenni, amit a vállalat vezetése elfogadott. Renner Tamás szerint a cég összes dolgozójáért felelősséget vállalnak, ami természetesen csak addig tarthat, ameddig a cégnek van miből fedeznie ezeket a költségeket. A korlátozó időszakot előzetesen három hónapra becsülte a cégvezető, ez az idő most így jelentősen lerövidült. A járvány kezdete óta körülbelül 30 százalékkal csökkent a kereslet a vállalat termékeikre, mivel azonban nagyon sokféle járműipari ágazatba és több országba szállítanak, így bizakodva tekintenek az elkövetkezendő időszakra.

Jánoshalmán a cég összes dolgozójáért felelősséget vállalnak
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Magyarországon rekedtek

Információink szerint a járvány nehézséget okoz a mélykúti barom­fi-feldolgozó üzemben is, amely az ország egyik legnagyobb ilyen gyára, és ahol szintén foglalkoztatnak Vajdaságból érkező munkavállalókat. A szigorú határzár miatt a vajdasági munkavállalók egy része itt ragadt Magyarországon, akiknek a vállalat biztosított szálláslehetőséget. A magyar és a szerb diplomáciai képviselet vezetőinek megállapodása komoly segítséget jelenthet a mélykúti üzem működéséhez is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában