rongálás

2020.04.12. 18:09

Kitördelték az ősszel ültetett főtéri facsemetéket Kecskeméten

Vandál kezek kitörtek ötöt a Kecskemét főterén ősszel elültetett facsemeték közül. Csak abban lehet bízni, hogy a térfigyelő kamerák felvették a barbár rongálást.

Hraskó István

Forrás: Olvasói fotó

Fotó: Godó László

Novemberben Kecskeméten ötven intézményben, majdnem egy tucat közterületi helyszínen és jópár magánkertben körülbelül 600 fát ültettek el a 10 millió fa csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók. A főtéren is rengetegen gyűltek össze, az önkéntesek már kora reggel ásták a gödröket és végül egy tucat kajszi, alma és körtefa került a földbe. A csoport így kívánt emléket állítani a város gyümölcstermesztő múltjának, valamint felhívni a figyelmet a gyümölcstermesztésben rejlő jövőbeli lehetőségekre. Gyümölcsöskert lehet a főtéren – írtuk mi is bizakodva.

Öt hónap telt el, de most sokkal elkeserítőbb képek keringenek a facebookon. A csoporttal és annak célkitűzéseivel szimpatizáló Godó László vasárnap dél körül vette észre, hogy a főtéren öt facsemete karóit kirángatták, a kis fákat pedig eltörték. A rongálást lefotózta, szerkesztőségünk tőle kapott képeket.

Valószínűleg vasárnapra virradó éjszaka történhetett a barbár környezetkárosítás.

Farkas-Barta Kata, a 10 millió fa mozgalom kecskeméti csoportjának egyik alapítója és koordinátora könnyeivel küzdött, amikor utolértük telefonon. Bevallotta, azóta sír, hogy meglátta a képeket az interneten.

– Hányan és mekkora szeretettel, szívvel-lélekkel, reménnyel ültettük el azokat a fákat…! Ez olyan szintű gonoszság, amire nem lehet mit mondani. Ráadásul húsvétkor, amikor a lelkeknek meg kellene tisztulni, valaki ilyenre vetemedik, és kettétöri az álmokat – mondta Kata elkeseredetten.

Ő igazán tudja, mennyi előzetes szervezés, egyeztetés, lelkesítés, milyen rengeteg háttérmunka és lemondás kellett ahhoz, hogy az őszi nagy faültetés létrejöjjön Kecskeméten. A főtéri kis fák számára jóval többet jelentettek pár csemeténél; a szimbólumai voltak a jövőbe és az emberekbe vetett hitnek. Szavaiból kitűnt: ez a hit most benne mélyen megrendült. Persze, aki ismeri, tudja, hogy nem szokta feladni, amit a fejébe vesz, de egy ilyen alattomos csapásra nem volt felkészülve.

– Borzasztó, amit teszünk a Földdel. Az emberek nem tisztelik a természetet, a fákat, egymást, semmit… Vannak páran, akik látják, mekkora a baj, tesznek azért, hogy jobb legyen, akkor jön valaki, és lenullázza egy-két mozdulattal – tette hozzá szomorúan Farkas-Barta Kata, aki abban bízik, hogy a főtér térfigyelő kamerái azért rögzítették az elkövetőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában