kunpeszér

2020.03.29. 20:00

Megszámolják a fekete harkályokat a Peszéri-erdőben

A Peszéri-erdőben számos odúlakó madárfaj költ, köztük a legnagyobb európai harkályfaj, az elegáns tollazatú fekete harkály. A harkályok jellegzetes viselkedésjegyei alapján azonosítjuk a territóriumaikat.

PN

Fekete harkály

Fotó: Kalotás Zsolt

– A Peszéri-erdőben kifejezetten gyakori fekete harkály pontos állományméretét, azaz az itt található territóriumok számát, eddig még nem mértük fel. Az idei tavasz egyik fontos monitoring­feladata ezek számának pontos meghatározása – számolt be dr. Vadász Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető a nemzeti park honlapján.

A territoriális madárfajokra jellemző, hogy az élőhelyük egy részét kizárólag egy-egy pár használja, onnan minden más fajtársukat igyekeznek elűzni (például a költőhely védelme, vagy akár a táplálékuk védelme érdekében).

A territoriális madárfajokat elsősorban a hangjuk alapján (dobolás, territóriumféltő hangok) azonosítjuk be, így határozzuk meg a territóriumok helyét. Hasonló felmérés történt itt a csuszkaköltőhelyek feltérképezésekor is 2019 őszén.

A fekete harkály úgynevezett elsődleges odúlakó faj, vagyis saját maguk készítik költőodújukat. Ezekben később számos más madárfaj is költhet: leggyakrabban a seregély, de akár a Duna–Tisza közén ritkának számító (azonban a Peszéri-erdőben meglehetősen gyakori) kék galamb is. Az odúkészítő madárfajok által kialakított odúk rendkívüli mértékben növelik egy-egy erdőállomány mikroélőhely-diverzitását, amely pedig a fajszintű diverzitás alapja a mérsékelt övi erdőkben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a nevelő vágások (illetve az Alföldön napjainkban nem nagyon alkalmazott szálalás) során a mikroélőhelyeket hordozó, úgynevezett biotópfákat mindig meghagyják.

A fekete harkály hazánkban természetvédelmi oltalom alatt álló faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, tovább az Európai Unió madárvédelmi irányelvének egyes számú mellékletében is szerepel.

Fekete harkály
Fotó: Kalotás Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában