Kecskemét

2020.03.11. 11:41

Elmaradnak a nagyobb egyetemi rendezvények a koronavírus miatt

Intézkedési tervet adott ki a kecskeméti Neumann János Egyetem a koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt. Az 50 fő feletti nyilvános szakmai, tudományos, ismeretterjesztő és hallgatói rendezvényeket – például az állásbörzét és az Egyetemi Napokat – lemondják, illetve elhalasztják, a külföldi Erasmusos kiutazásokat nem engedélyezik.

Hraskó István

Az egyetem honlapján megjelent tájékoztatás szerint április 15-ig az Egyetem vezetése nem engedélyezi az oktatói/munkatársi Erasmus és nemzetközi szakmai utakra történő kiutazást, és nem fogad Erasmus mobilitási program keretében külföldi oktatókat, illetve hallgatókat. Az Erasmus keretében már kint tartózkodó hallgatók és oktatók esetében a Magyarországra történő visszaérkezést követően 14 napig önkéntesen távol kell maradni az egyetemtől, betegségre utaló tünetek esetén haladéktalanul az egészségügyi ellátórendszerhez kell fordulni.

A koronavírus járvány miatt a május 15-ig betervezett nemzetközi programokat (Nemzetközi Erasmus Hét) az egyetem lemondja, azok megszervezését későbbi időpontra halasztja, ugyanígy lemondják illetve elhalasztják az 50 fő feletti nyilvános szakmai, tudományos, ismeretterjesztő és hallgatói rendezvények megrendezését (Állásbörze, Kecskeméti Egyetemi Napok, Hírös Szabadegyetem, MKT Business Szerda), azokat későbbi időpontban rendezik meg. Az egyetemi sportrendezvények, bajnoki mérkőzések vonatkozásában a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség állásfoglalása szerint, a szükséges óvintézkedések betartásával járnak el. Az egyetemen már megszervezett, beszerzési eljárás alatt lévő belföldi szakmai, tudományos programok, utazások vonatkozásában egyelőre nem vezetnek be korlátozásokat. A tájékoztató szerint az intézkedéseket – a szabályok megfelelő adaptációjával – a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvoda gyermekeire, tanulóira és munkatársaira is kiterjesztik. Az aktuális járványügyi helyzet függvényében az intézkedéseket meghosszabbíthatják vagy visszavonhatják.

– A veszélyeztetett területekre az egyetem munkavállalóinak kiküldetése nem rendelhető el, azok a kollégák pedig, akik az érintett veszélyeztetett területről érkeztek vissza, önkéntesen maradjanak távol az egyetemtől 14 napig. Ilyen esetben a távoli munkavégzés feltételeit minden olyan munkakörben meg kell teremteni, amelynél ez értelmezhető. Ebben az esetben a munkavégzés díja kifizethető. Amennyiben távoli munkavégzés nem végezhető, távolléti díj fizethető. Nyomatékosan kérjük az egyetem polgárait, hogy ne utazzanak olyan országba, amelyik a fertőzés terjedésével érintett, és ne fogadjanak látogatót ezekből az országokból. A koronavírus járvány által érintett magáncélú hallgatói és oktatói utazások esetén, a 2020. február 15. utáni nemzetközi utazások vonatkozásában az utazás fontosabb adatairól (helyszín, tartózkodás ideje) kötelesek tájékoztatást adni az intézményvezetés felé a [email protected] e-mail címen, és a Magyarországra történő visszaérkezés után 14 napig önkéntesen távol kell maradni az egyetemtől – folytatódik a tájékoztató.

Egyúttal kérik a hallgatókat, oktatókat, munkatársakat, ha olyan hallgatóról, oktatóról, vagy munkatársról tudnak, aki egyetemi program miatt, vagy akár magán utazás során a fertőzéssel érintett területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé. – Az Egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa az érintett hallgatók számára a megfelelő tananyagot elektronikus, illetve távoktatás formájában. A fertőzéssel összefüggő távolmaradásról kérjük, hogy tájékoztassák a Dékáni Hivatalt. Az esetleg elmaradt zárthelyi dolgozatok, beadandó munkák pótlásáról a Karok vezetésétől kérhetnek tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában