Kiskunhalas

2020.02.20. 13:42

Már napi húsz perc séta hatással van a mentális egészségre

A császártöltési Weitz Teréz a memóriafejlesztésről tartott interaktív előadást kedd este a zsúfolásig telt Közösségek Házában a Forrás-Új Tükör Klub vendégeként. A pedagógus több évtizedes nyelvtanári, nyelvvizsga felkészítői és szinkrontolmácsi tapasztalatai, valamint a legújabb kutatási eredmények alapján fejlesztette ki az egyéni tanulási-nyelvtanítási módszerét.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: baon.hu

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Weitz Teréz előadása elején a mobiltelefon mindennapos használatának hatásával szemléltette, milyen kevés információt tartunk már a fejünkben. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy mivel a mobileszközön a vezeték nélküli internet segítségével bármikor, bárminek utánanézhetünk, nincs szükségünk már egyebek mellett telefonszámok vagy útvonalak megjegyzésére. Nem dolgozunk a memóriánk fejlesztésén pedig az élethosszig tartó, gyors és hatékony tanulás kortól és nemtől független.

Weitz Teréz hangsúlyozta továbbá, hogy a valódi, hosszútávú tanulás csak örömmel történhet meg. – Agyunkban 86 milliárd idegsejt van. Tudják az mennyi? Átszámoltam megabájtba: 285 évig nézhetnénk filmet alvás nélkül. A világ legcsodálatosabb számítógépe sem tud annyit, mint az emberi agy, ha jól használják. Azért nem készítettek olyan robotot, mint amilyen az ember, mert az érzelmeket nem tudják még legyártani – mutatott rá.

A pedagógus előadásában kitért arra is, miért jelent problémát, hogy az emberek aránytalanul sokat használják a bal agyféltekéjüket a jobbal szemben. – A bal agyféltekénk felelős a logikus, racionális gondolkodásért. Azzal írunk, olvasunk, számolunk. Míg a jobb agyféltekénkkel éljük át az érzelmeket, rajzolunk, érezzük a ritmust, élvezzük a zenét és látjuk meg az összefüggéseket. Ott van az érzelem központja is, ami elengedhetetlen a hatékony tanuláshoz – részletezte.

Weitz Teréz rövid gyakorlatokat tanított a jelenlévőknek, amivel fejleszthető a memória, kiemelve, hogy kezdjenek el újra fantáziaképeket látni, használják a kreatív gondolkodásukat, minden nap tanuljanak valami újat és legalább napi húsz percet sétáljanak. Ezek ugyanis segítenek frissen tartani az elmét, fejleszteni a memóriát.

Fotó: Mester-Horváth Nikolett / baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában