SZABADSZÁLLÁS

2020.02.08. 07:00

A lakásán köszöntötték születésnapja alkalmából Ancika nénit

A kilencvenedik születésnapját ünneplő Bilki Ferencnét lakásán köszöntötte a Honvéd Nyugdíjas Klub. A tagság jókívánságait Buza Vince elnökhelyettes tolmácsolta az idős hölgynek.

Gulyás Sándor

A kilencvenéves Ancika néni néhány éve már tagja a Honvéd Nyugdíjas Klubnak is 

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Ancika néni mint katonafeleség 1956-ban költözött Szabadszállásra, 1957-től huszonkét éven keresztül a helyi ÁFÉSZ-nál dolgozott középvezetőként, majd 1979-től az 1985-ös nyugállományba vonulásáig az MN Páncélos és Gépjárműtechnikai Kiképző Központ tiszti étkezdéjének vezetője volt, több száz család étkeztetését szervezte.

– Nem volt egyszerű fiatal katonafeleségként a Nyírségből Szabadszállásra költözni. Meg kellett szoknunk a környezetet, az ÁFÉSZ-nál az új munkahelyi légkört, de a kun mentalitás is teljesen eltért az otthon megszokottól. A férjem valóban sokat volt távol, a beilleszkedést az új munkahelyemen a szakmai ismeretek minél szélesebb körű elsajátításával próbáltam ellensúlyozni – mesélte Bilki Ferencné.

Ancika néni az ÁFÉSZ átszervezése után 1979-ben a laktanyában kezdett dolgozni. Főnökei szerették volna, hogy változatlan munkakörben Kunszentmiklóson folytassa a munkát, de nem akart bejáró lenni, így élt a laktanyában felkínált lehetőséggel.

– A férjem révén sok katonát ismertem, de maga a munkarend, a munkatempó, a tervezhetőség jelentősen eltért a korábban megszokottól. Az új feladat szakmailag nem okozott jelentős kihívást, a gyors beilleszkedéshez pedig itt is sok segítséget kaptam a munkatársaktól. Nyugállományba elsősorban azért mentem, hogy ápolni tudjam beteg édesapámat. Sajnos később a férjem is több éven keresztül gondozásra szorult. Ebben a nehéz időszakban nagyon sok segítséget kaptam a családomtól, kedves szomszédjaimtól, barátaimtól és igyekeztem minden helyzetből erőt meríteni – emlékezett az ünnepelt.

A kilencvenéves Ancika néni néhány éve már tagja a Honvéd Nyugdíjas Klubnak is
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Ancika néni kertes házban él, és a tél végén már alig várja, hogy megkezdődhessenek a kerti munkák. Addig is rejtvényfejtéssel, baráti, családi beszélgetésekkel igyekszik elfoglalni magát.

– Néhány éve jelentkeztem a Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai közé, jólesik régi ismerősökkel, volt munkatársakkal találkozni. Sajnos én csak olyan programokon tudok részt venni, ahová elvisznek, nem tart hosszú ideig és nem kell sokat gyalogolni. Nagy valószínűséggel a Strázsa-túrákon sem fogok már elindulni, de sok sikert kívánok nekik – tette hozzá Bilki Ferencné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában