KECSKEMÉT

2020.02.10. 11:30

A fogyatékkal élők is teremtenek értéket

A megye nyolc településén megrendezett szemléletformáló eseménnyel segíti a fogyatékkal élők munkaerőpiaci integrációját a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete. Az eseményeken a munkaadók és a fogyatékkal élő munkavállalók kapcsolatát információátadással, előadásokkal, beszélgetésekkel fűzik szorosabbra és mutatják be azt, hogy a fogyatékkal élők számos munkahelyen és munkakörben teremthetnek értéket.

Horváth Péter

Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

Március 6-án pénteken a kecskeméti Katona József Könyvtárban kezdődik el az a nyolc megyei helyszínen megrendezett programsorozat, ami a fogyatékkal élők munkaerőpiaci jelenlétének növelését segítené elő. Mindegyik esemény a helyi munkaadók és munkavállalók találkozási lehetősége lesz, ahol a munkaadók előadásokon és szemléletformáló programokon keresztül ismerhetik meg a fogyatékkal élők helyzetét és szerezhetnek benyomást arról, hogy miképp tudnának hozzájárulni a megváltozott munkaképességű munkavállalók az adott munkahely sikeréhez.

A rendezvények megtartásával csaknem 590 fő személyes találkozására teremtenek egyedülálló lehetőséget. A program nemcsak a látássérülteket, hanem mindenféle fogyatékkal élőt megcéloz – tájékoztatott Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke, aki elmondta, hogy az Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ erre a célra kiírt pályázatával, nyolc partnerszervezettel együttműködésben valósítja meg.

Kuthy-Kovács Kata, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az eseménysorozat célja a munkaerőpiac két oldalának, a munkáltatók és a megváltozott munkaképességű munkavállalók közelítése egymáshoz. Emellett a fogyatékkal élők környezetét is szeretnék megszólítani, hiszen ők azok, akik segítik a hátrányos helyzetben élőket mindennapjaikban. A programmal szeretnék elérni azt, hogy a munkáltatók, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók között kapcsolat alakuljon ki és párbeszéd kezdődjön annak lehetőségéről, hogy a cégek a dolgozóik körét hogyan bővíthetnék a célcsoport tagjaival.

– Mindez számos lehetőséget nyitna meg a munkahelyek oldaláról is, elég csak az ilyen esetben igénybe vehető gazdasági ösztönzőkre gondolni, nem beszélve arról, hogy értékteremtő munkájukkal a közösség még hasznosabb tagjának érezhetik magukat a fogyatékkal élő munkavállalók. Egyben megmutatja azt is, hogy mennyi potenciál rejlik az ő erejükben és milyen színes az ő világuk – mondta Kuthy-Kovács Kata. Az egyes eseményeken interaktív, szemléletformáló gyakorlatokon keresztül belehelyezkedhetnek a munkaadók a megváltozott munkaképességű, vagy egy érzékszervétől megfosztott munkavállaló helyzetébe.

Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Hencz András elmondta, hogy a programokon mindkét oldal megismerheti a már létező jó példákat, a munkaadó és a fogyatékkal élő munkavállaló sikeres együttműködéséről. – Nagyon jó gyakorlatokat tudunk hozni a sikeres együttműködésről és nem csak akkreditált munkahelyekről, hanem a nyílt munkaerőpiacról, ahol a megváltozott munkaképességű munkavállaló a cég teljes értékű munkatársává vált – mondta Hencz András és hozzátette, hogy az eseményeken minden eszköz és lehetőség adott lesz ahhoz, hogy munkavállalók bizonyítsák ezt a leendő munkaadóik számára.

Márciusban indul a program

A projektnyitó találkozóra március 6-án 10 órakor kerül sor a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Ezt követően áprilisban Kiskunfélegyházán, májusban Lakiteleken, júniusban Bácsalmáson tartják meg a rendezvényeket. Ezután szeptemberben folytatódik a rendezvénysorozat Kiskőrösön, Baján októberben, Kalocsán no­vemberben szervezik meg a munkaadók és a potenciális munkavállalók találkozási lehetőségét. A záró alkalom decemberben lesz Kecskeméten, a megyei könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában