útlezárások

2020.01.17. 07:00

Vágják a fákat Kalocsa belvárosában

A belvároson átnyúló Hunyadi János utcában japánakácokat kezdett el visszavágni az ezzel a munkával megbízott önkormányzati cég. Lévén, eleve szűkös, ráadásul egyirányú utcáról van szó, teljes szélességében le kell zárni, ami sok fennakadást okoz a közlekedésben.

Gábor János

Minden nap eltakarítják a zöldhulladékot

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Sok a gond Kalocsa faállományával. Ahogy mi is megírtuk: például ezért indult tavaly nagyszabású facsereprogram a Szent István király úton, de azokat a munkálatokat, amelyeket ezekben a hetekben végeznek a belvárosban, nem a kritikus állapotú lombosok miatt rendelték el. A belvároson átnyúló Hunyadi János utcában japánakácokat kezdett el visszavágni az ezzel a munkával megbízott önkormányzati cég. Lévén, eleve szűkös, ráadásul egyirányú utcáról van szó, teljes szélességében le kell zárni, ami sok fennakadást okoz a közlekedésben.

– A Hunyadi utca teljes hosszán végig fogunk menni. Az út szűkössége miatt egyrészt a forgalom biztosításához, másrészt a lakóházak, csatornák védelmére kell visszavágni a japánakácokat. Ez egy visszatérő munka, 2-3 évente szoktuk elvégezni – magyarázta Kis-Vén Szilvia. A Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. termelésvezetője lapunk kérésére megbecsülte: körülbelül 120-150 fát kell „fejig” visszavágni, hogy ne veszélyeztessék az utcában lévő ingatlanokat.

Ebből a fajtából korábban a József Attila utcában is volt egy sor, amit le kellett cserélni oszlopos juharra, emlékeztetett a szakember, hozzátéve: szintén maradtak japánakácok a Csajda-kert egyik keresztsétányán, de a már elkezdett sorcserék folytatásaként ezeket szintén más fajra – információink szerint platánra – cserélik majd. Utóbbi lombosból ott már ültettek néhányat, így az egységes kép miatt nyilván ugyanilyenek váltják fel a még megmaradt, de leromlott állapotú akácokat.

– Ezek a fák jellemzően elöregedtek: korábban sokat kiszedtünk a Kossuth Lajos utcában is, ahol még egyáltalán voltak. Ezek a folyamatos visszametszés és az időjárási körülmények miatt öregedtek el és lettek odvasak. Ha valaki a Csajdán, a megmaradt részen megnézi, látni fogja, hogy azoknak is inkább odva van, mint törzse – fogalmazott Kis-Vén Szilvia.

Minden nap eltakarítják a zöldhulladékot
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A munkát folyamatosan végzik egy általában 6-7 fős, változó létszámú csapattal, hiszen a dolgozóknak más feladataik is vannak. Szakaszolják a munkaterületet, de mivel egyirányú utcáról van szó, kevés lehajtási lehetőséggel, kénytelenek már a Kossuth Lajos utcai elágazástól, vagyis a Szentháromság tértől kezdve teljes szélességében lezárni azt. A forgalomkorlátozás minden hétköznap 8-tól 14 óráig tart, utána feloldják, hogy az iskolai és munkanap végén már ne okozzanak közlekedési káoszt a belvárosban. Arra is gondosan ügyelnek, hogy ne hagyjanak maguk után zöldhulladékot, ezért a levágott lomboktól, más növényi törmelékektől minden nap megtisztítják azt a területet, ahol éppen végeztek.

– Ha jegesedés, hóesés jönne közbe, akkor nem tudnánk haladni a munkával, mivel ugyanezek a kollégák ülnek azokban a gépekben is, amelyekkel sózunk vagy havat túrunk. De a külső munkánál az időjárás amúgy is közbe tud szólni: szakadó esőben például nyilván nem lehet kimenni fát vágni – szögezte le a termelésvezető, megjegyezve, hogyha rendkívüli időjárás nem szakítja félbe a munkát, akkor jövő hét végére elkészülhetnek az utca teljes hosszával, az 51-es főúti kereszte­ződésig.

– A facsonkolások, -metszések mindig a vegetációs időszakon kívül történnek, főleg, ha nagyobb volumenű feladatról van szó. A nyári időszakban le szoktuk vágni például a vékonyabb ágakat, vagy közbelépünk, ha valami miatt feltétlenül szükségessé válik, de egy teljes fasor gondozása az mindig téli munka – vezette le. – Az idei szezonban még a Tomori Pál utcán kell ugyanígy végigmennünk, ha az időjárás engedi – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában