soltvadkert

2019.12.13. 07:00

Jövőre nem támogatják a zöldszüretet

A székeknek legfeljebb a felén ültek azok az érdeklődők, akik részt vettek a napokban a művelődési házban rendezett soltvadkerti közmeghallgatáson. Nagy horderejű témát nem érintettek a felszólalók.

Barta Zsolt

A napokban megrendezett vadkerti közmeghallgatáson kevesen vettek részt. A művelődési házban helyet foglalók egy része hivatali dolgozó vagy önkormányzati vezető volt. A rendezvényt Font Sándor beszámolója vezette fel. A várost 21 év óta a parlamentben képviselő honatya beszédében ismertette az idén végzett munkáját. Beszélt a fúrt kutak kérdéséről, az uniós közös agrárpolitika jövőjéről, a kormány családtámogatási tervéről, melynek nagy része megvalósult, így több mint ezermilliárd forint került a családok kasszájába. Érintette az idei szőlő- és borkérdést. Megrovóan jegyezte meg, hogy Franciaországban, Olaszországban 14 százalékkal csökkent a szőlő mennyisége, ezért is vásároltak nagy mennyiségben mustot a mi pincészeteinktől.

Vélekedése szerint pontosan ezzel a musttal vagy abból készült termékkel jönnek vissza azokra a piacokra, amelyeken a mi borászataink is jelen vannak. Jelezte, hogy a kormány jövőre nem készül sem zöldszüret-, sem pedig lepárlási támogatásra. A képviselő után Temerini Ferenc polgármester vette át a szót. Felvázolta Soltvadkert jelenlegi helyzetét számokban. Az idén 401 millió forintnyi iparűzési adóra számít az önkormányzat, ebből már az idén teljesült 331 millió forint, tavaly 333 millió folyt be a közösség kaszájába. A városban 2467 adóalanyt tartanak számon. Ebből 627 vállalkozás, 849 magánvállalkozó, 991 őstermelő. Érdekes, hogy a településen a lakosság számához képest nagyon sok járművet tartanak számon. Így a 3337 lakásban élő családra összesen 5730 jármű jut. Ebből 3592 személygépkocsi, azaz elvileg minden háztartásra jut egy autó. A többi jármű pedig haszongép a településen. A családok a járművek után 109 milliót fizetnek, de ennek az összegnek a nagyobb felét az állam elvonja. Bár a számok azt mutatják, hogy Soltvadkerten a gazdasági folyamatok jól működnek, de a lakosság létszáma folyamatosan csökken.

Az idén 71-en hunytak el, 45 gyerek született, bár 8 útban van, mondta a polgármester. A rendszerváltáskor 101 gyermek látta meg soltvadkerti családban a napvilágot. A közmeghallgatáson Medgyes Attila városatya választói kérdéseket tolmácsolt Temerini Ferencnek: a Bajcsy-­Zsilinszky úton a kapubejárókat elkészítik-e az ott dolgozók, lehet-e az egyik úton a buszmegállóban fedett részt kialakítani, a köztemetőbe vezető úton kihelyezhetők-e eligazító táblák? Egy idősebb polgár arra hívta fel a figyelmet, hogyha valaki tisztséget vállalt a Horthy-­korszakban, akkor kauciót kellett letennie, mintegy biztosítékkén arra, hogy nem okoz kárt a közösségnek. Font Sándor figyelmét felhívta arra, hogy Soltvadkerten nem akarnak migránsokat az idősek, akik most félnek. Meg kell menteni tőlük a hazát. Szó esett arról is, hogy az egyik óvoda előtt fákat vágtak ki, pótolni kellene.

Temerini Ferenc megjegyezte, hogy egy helyet hárommal pótolják a kivágott fákat. Hozzátette: sportpálya előtt is ritkítanak a sportvezető kérésére, ugyanis a fák árnyéka a napelemek működését hátrányosan befolyásolja, márpedig a legtisztább energia a napenergia, mivel kibocsátás nélküli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában