Kecskemét / galériával

2019.11.28. 07:00

Népesedési stratégia kidolgozását sürgetik

A népességfogyás megállítását célzó konferencián mutatták be a Jövőnk a gyermek – Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához I. című könyvet szerdán Kecskeméten, a Megyeházán.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A Gyermek és Családbarát Alkotóműhely kiadványával kapcsolatban az esemény szervezője és a kötet társszerkesztője, dr. Benda József szocializáció kutató elmondta, hogy a könyvben számos szaktudomány képviselőjének a témát érintő, kutatási eredményeken alapuló tanulmánya olvasható. A népességfogyás már mintegy 70 éve tartó folyamat, melyben vannak olyan beavatkozási pontok, ahol a társadalom gyógyulási folyamata elindítható. Elmondta, hogy a fiatalok háromféle életpályamodellt követnek: öt százalékuk csak karrierben gondolkozik, nem akar családot, amit megtehetnek. A fiatalok 70 százaléka együtt vállalja a munkát és a családi életet azok követelményeivel, ami két gyermekig megoldható nagyobb nehézségek nélkül, míg 25 százalékuk csak családjának élne, amit nem tehetnek meg anyagilag, pedig ők azok a nagycsaládos réteg, mely a népességfogyás tendenciáján változtatni tudna. Azonban ők is rákényszerülnek arra, hogy mindkét szülő dolgozzon, ami akadálya a gyermekvállalásnak.

A népességfogyás fő megoldáscsoportját két láb jelentené: a jelenlegi főállású anyasági juttatást az átlagbér szintjére kell emelni, valamint a családi életre nevelést az iskolarendszerbe és a felnőttképzésbe lenne szükséges beemelni. A szervezők átfogó nemzeti népesedési stratégia kidolgozását sürgetik, melynek hatására megváltozhat a születések trendje – mindezen megoldásokról olvashatók tanulmányok a könyvben.

Az eseményen Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntője után előadást tartott a megyében is tapasztalható népességfogyás és a születésszám csökkenésének problémájára kidolgozott megyei programokról. Ezt követően a kötet szerzőinek előadásai hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában