Csávoly / galériával

2019.11.18. 14:07

Hat kilométeren újult meg az összekötő út

Átadták az 5412-es jelű Kiskunhalas–Csávoly összekötő út több mint hat kilométer hosszon megújult szakaszát. Az útfelújítás 563 millió forintból valósult meg a Magyar Falu Program keretében. Jövőre az ideinél is több pénz jut Bács-Kiskun megyében a vidéki úthálózat fejlesztésére – hangzott el az ünnepélyes útavatón.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

A pénteki ünnepélyes útátadáson részt vett Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Csala Józsefné, Csávoly polgármestere, valamint dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatója is.

– A Magyar Falu Program legfontosabb célja az, hogy a vidéki településeken élők életkörülményeit is tudjuk javítani. Azokat a szolgáltatásokat, amiket ők igénybe vesznek, megfelelő módon tudják igénybe venni, ezért útépítésre is egyre több forrás jut, még ha nem is annyi, amennyi kellene. Azonban, ha ilyen ütemben tudunk haladni, mint az elmúlt években, akkor talán panaszra nem lehet ok – hangoztatta Zsigó Róbert államtitkár.

Csala Józsefné, a település polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban jelentős fejlesztési forrásokhoz jutott a település, a mostani útfelújítás is jelentősen javítja majd az itt élők mindennapjai életkörülményeit.

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun megyei igazgatója az útfelújítás előkészületeiről elmondta: a felújítás terveit a Magyar Közút mérnökei készítették el másfél évvel ezelőtt, ezeket a terveket versenyeztették meg és ott választották ki a kivitelezőt. A közbeszerzésen a Soltút Kft. nyerte el, majd a vállalkozási szerződést megkötötték, amely 563 millió forintról szólt.

A konkrét műszaki tartalomról elmondta, hogy a tervek a burkolat szélesítését nem tartalmazták, az eddigi átlagos 8,5 méter szélességen nem változtattak. Első lépésben – háromszáz négyzetméteren – a legrosszabb teherbírású szakaszokat jelölték ki, itt teljes pályaszerkezet-cserét kellett végrehajtani a kivitelezőnek, hogy a későbbi süllyedéseket meggátolják. Ezután a teljes hosszon a felső réteget lemarták, és erre építettek rá két új aszfaltréteget, összesen 8600 tonna meleg aszfalt felhasználásával. Nemcsak az útburkolat újult meg, hanem az út környezete is, a padkát és a szikkasztóárkot is végig felújították. A forgalomtechnikai jelzések is megújultak, új közlekedési jelzőtáblákat helyeztek ki. A kivitelező határidőre befejezte a munkát, a szerződésben négy év garanciát vállalt.

A mostani útépítés a Magyar Falu Program keretében valósult meg, ebben a projektsorozatban 33 kilométer út fog megújulni a megyében, 3,8 milliárd forint értékben. Ez nyolc útszakaszt érint, egyik a most átadott, és még további négy szakaszon folynak az építkezések, amik szintén rövidesen befejeződnek. Utána további három útszakasz felújítása is meg fog kezdődni.

Sztana Zoltán kiemelte: az elmúlt két évben több útfelújítási program is zajlott Bács-Kiskun megyében. – Jó pár felújított utat átadtunk, hiszen az utak felújításának a zöme befejeződött, de összesen a hazai és európai uniós forrásból együttesen az elmúlt másfél évben 10,5 milliárd forintot tudtunk a megye úthálózatának felújítására költeni, ennek keretében közel száz kilométer hosszú útszakasz újult meg – tette hozzá.

Jelenleg már a 2020-as útfelújítások előkészítése folyik. További forrásokat érkeznek a kivitelezésre a Magyar Falu program keretében. Most úgy tűnik, hogy jövőre jóval nagyobb összeg áll majd rendelkezésre, mint 2019-ben – közölte az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában