Kalocsa

2019.11.24. 07:00

Felénél jár az ikonikus szökőkút felújítása

A Szent Koronát ábrázoló szobor és a rajta fekvő, levelet mintázó medence feltöredezett, széthasadt elemeit a művészi kompozíciónak megfelelően kell cserélni.

Gábor János

Az alkotás körül lefektetett mészkő lapok jó része megrongálódott

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Amint arról korábban beszámoltunk, nem egyszerű felújításra, hanem teljes burkolatcserére szorul a Szent István király út és a Városház utca sarkán, a sétálóutca Kalocsai Fegyház és Börtön felé eső végén álló, ikonikus szökőkút környéke. A Szent Koronát ábrázoló szobrot és a rajta fekvő, levelet mintázó medencét máltai kereszt alakú térburkolat veszi körbe. Ennek mészkőlapjai húsz évig sem bírták a gyűrődést: az elmúlt időszakban nagyon leromlott az állapotuk. A feltöredezett, széthasadt elemeket a művészi kompozíciónak megfelelően kell cserélni – erre a speciális feladatra ötmillió forintot fordít az önkormányzat.

Az időtálló megoldás érdekében nem maradhattak az eredeti anyagoknál – tudatta a munkák kezdetén a beruházást megrendelő Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály. A mészkőlapok nem bizonyultak eléggé tartósnak, annak ellenére sem, hogy sétálóutcában feküdtek, tehát aligha voltak kitéve komoly terhelésnek. A gyalogosokon kívül legfeljebb kerékpárosok haladtak át rajtuk, mégis tönkrementek, valószínűleg csupán az időjárási körülmények miatt. Most megfelelő méretű gránitlapokra cserélik a mészkövet, a munkát a kifejezetten ilyen feladatokra szakosodott, csátaljai Gránit Kft. dolgozói végzik. A kivitelező – hacsak nem szól közbe az időjárás – november 30-ig szeretné befejezni a felújítást.

A szökőkút és az azt körülölelő burkolat Kő Pál Prima Primissima, Munkácsy Mihály- és Kossuth-díjas szobrász, érdemes művész alkotása, az ezredforduló alkalmából adták át, a sétálóutca avatásakor.

Az alkotás körül lefektetett mészkő lapok jó része megrongálódott
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában