Beruházás

2019.11.23. 11:55

Dunapatajon az összes utat fel akarják újítani

Látványos előrelépés a dunapataji szennyvízberuházásban, hogy megkezdték az utak helyreállítását. A 2017 őszétől indult gigaberuházás a végéhez közeledik, a település Szelid és Ordas felé kivezető útjait sávosan helyreállították, már csak az 51-es főút egyes szakaszain végzik a hálózat lefektetését.

Zsigmond Enikő

A csatornázás utáni helyreállítások már megkezdődtek, jövő nyárra minden utca új burkolatot kaphat

Forrás: Petőfi Népe

Jövő nyárra 27 kilométeren teljes egészében megújul a községi úthálózat, méghozzá az önkormányzat elkülönített és kilobbizott forrásaiból.

– Még mindig a szennyvízberuházás a legfontosabb projekt, és a végéhez közeledik – mondta örömmel Dusnoki Csaba. A nagyközség polgármestere a most folyó munkálatokról is tájékoztatott.

– A gerinchálózat kiépítése az 51-es út bizonyos szakaszán van már csak hátra, mondhatni, a gravitációs hálózat közel száz százalékban kész van, a szelidi körforgalomtól a napközis konyháig tartó szakasz fektetése zajlik most. Tart a próbaüzem a hartai szennyvíztisztító telepen – Patajról már több mint kétszáz ház rákötött –, folyamatosan végzik a beállításokat, például a bakterioló­giai vizsgálatot, hogy gyakorlatilag olyan tiszta legyen, mint az ivóvíz – legalábbis ezt ígérik a szakemberek – mondta, majd az útfelújítások is szóba kerültek.

– Nyár óta folyamatosak az úthelyreállítások, a leglátványosabb volt a közelmúltban a Szelid és Ordas felé kivezető utak sávos aszfaltozása, de ez a két út teljes felületen új kopóréteget fog kapni, az időjárás függvényében még az idén, és folyik a gyűjtőutak aszfaltozása is, nyolcvan százalékban ezek is készen vannak, terveink szerint a hónap végére be is fejeződhetnek. Olyan helyen maradhat el esetleg, ahol a csatornahálózatnál valami hibát észlelt a kivitelező, mert ahogy kötjük rá az öblözeteket, akkor derül ki, hogy akár a gravitációs hálózatban, akár a nyomóvezetékben van-e probléma, ott bontásra fog még sor kerülni – részletezte Dusnoki Csaba, aki hozzátette: a szennyvízberuházás után a község úthálózatát 27 kilométer hosszban teljes egészében felújítják. A pályázat ugyanis csak sávos helyreállításra kötelezi a kivitelezőt.

A csatornázás utáni helyreállítások már megkezdődtek, jövő nyárra minden utca új burkolatot kaphat
Fotó: Petőfi Népe

– Van, ahol teljes mértékben megsemmisült az út, mert olyan keskeny volt, ott ugyan a vállalkozónak kötelező helyreállítani, de ahol csak egy sávot bontottak fel, ott a helyreállítás is csak sávosan történik, viszont az önkormányzat saját forrásból a teljes úthálózatot rendbe teszi, nagyon sok pénzből. Összeget szándékosan nem mondok, de jövő év június-­júliusára nem lesz olyan útszakasz a településen, mely nem kap új burkolatot, tehát még a legkisebb utcát is újraaszfaltozzák. Ennek a nagy része melegaszfalt, ahol pedig kicsi a forgalom, ott martaszfaltos tömörítéssel történik az utak javítása. Még folyik a lobbi, honnan tudjuk minderre az anyagiakat előteremteni, de egy biztos, az önkormányzat is minden mozdítható forrást az útjaira fog költeni – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a március 14-i projektzárásig tavasszal még az árkok és zöldfelületek helyreállítását is elvégzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában