galériával

2019.10.13. 08:00

Szüreti felvonulás és bál Dunapatajon

A több mint száz éves múlttal rendelkező szép hagyományt elevenítettek fel a hétvégén Dunapatajon. A nagyközségben a néphagyományról már 1905-ből rendelkeznek fényképes adattal – az adat Schill Tamás múzeumigazgatótól származik, de valószínűleg már az 1800-as években is rendeztek ilyen eseményt.

Zsigmond Enikő

Dunapatajért Közalapítvány tagjai már hosszú évek óta közösen viszik a hátukon ezt a szervezést, sok segítséget kapnak az Önkormányzattól és a Településgazdálkodási Intézménytől – mondta el lapunknak Mádiné Király Henriette, az egyik főszervező, aki a felvonulási menetben részt vevő ötvenhat csőszlánynak és -legénynek – akik között a legfiatalabb 4 éves volt – a táncokat betanította. Mint megtudtuk, két és fél hónap kemény munkával, próbák sorozatával készülnek erre a napra, amikor aztán úgynevezett „magyar ruhában” – piros párta és mellény, zöld kötényke, fehér ingváll és szoknya, melyen nemzetiszín szalag fut körbe – felvonulnak feldíszített fogatokkal a település utcáin, több forgalmas helyszínen megállnak előadni a tanult táncot.

A tanult koreográfiát este a színpadon, a szüreti bál nyitányaként is eltáncolták, aztán kezdődött a hajnalig tartó mulatság a Repeta együttes zenéjére. A tombola fődíja ezúttal is egy kiscsikó volt, melyet már a felvonulás alkalmával megjárattak a falu utcáin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában