BÁCS-KISKUN

2019.10.25. 07:00

Nőttek a fizetések a megyében

Csökken a lakosság létszáma, de nőnek a fizetések Bács-Kiskun megyében. Az idei első félévben több házasságot kötöttek, mint 2018 azonos időszakában.

Barta Zsolt

A vendéglátásban a KSH szerint 130 ezer forint a nettó átlagbér

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A megye lakónépessége az év elején 504 ezer fő volt, 0,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az év első hat hónapjában összesen 2146 gyermek jött a világra, és 3616 fő hunyt el. Az élve születések száma 5,3, a halálozásoké 1,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2018 azonos időszakában. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1470 fővel csökkentette a megye lakónépességét. Minderről a Központi Statisztikai Hivatal ( KSH) legutóbb megjelent kiadványában lehet olvasni.

Jó hír viszont az, hogy a házasságkötések száma emelkedett: 2019 januárjától június végéig 1136 házasságot anyakönyveztek, 34-gyel többet, mint egy évvel korábban.

A közel félmilliós lakosságból 132 ezer embert jegyeztek alkalmazottként. A keresők átlagbére tisztán 203 ezer forint volt. Ezen belül jelentősek az eltérések. Például egy fizikai dolgozó közel 173 ezret kap kézhez, míg egy szellemi dolgozó csaknem 250 ezret vihet haza. Hogy mekkora a különbség? A kétkezi dolgozó akkor érné utol a nem fizikai dolgozót, ha karácsony előtt prémiumként legalább félévnyi pénzt kapna jutalomként a számlájára.

A statisztika alapján beszédesek a számok, de sok esetben a valóság különbözhet a KSH számaitól. Közismert tény, hogy építőipari szakembert találni egy-egy ház körüli munkára nagyon nehéz feladat. Ősszel kell az illetőt megkérni ahhoz, hogy márciusra megérkezzen a csapatával. Ebben a kategóriában tisztán 157 ezer forintot jelez a KSH. Ez naponta személyenként 7100 forintos bérre jön ki. Ennyiért egy munkás a telefonját nem veszi fel, nemhogy termelő munkát végezzen. Nemrég egy építőipari vállalkozó arról beszélt, hogy nettó 350 ezret ad annak a munkásának, aki szombatonként is dolgozik, és a legjobban termel.

A vendéglátásban nettó 130 ezer forintot jelez a statisztika. Valószínűleg azért, mert ennyit közöltek az adatszolgáltatók az állami szervezetekkel. A valóság az, hogy jó szakácsot és jó pincért 250 ezer alatt legfeljebb pályakezdőként alkalmaznak a megyében. A Balaton partján nettó 1800–2300 euróért kerestek szakácsot a nyáron, de olvasható volt olyan híradás is, amely szerint ennél magasabb béreket is kínáltak.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatotakkal együtt számítva – egyaránt 12,6 százalékkal múlta felül a 2018 első félévit megyénkben, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot. Az átlagkeresetek 2019 első felében Bács-Kiskun megyében 15 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan.

A vendéglátásban a KSH szerint 130 ezer forint a nettó átlagbér
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Hol keresnek a legtöbbet az emberek?

Budapesten havonta, átlagosan tisztán 300 ezret visznek haza az emberek. Ez természetesen egy átlag, ezen belül jelentősek a különbségek. Egy ottani szellemi foglalkoztatott személy számlájára minden hónap elején 363 ezer forint érkezik. Ez több mint a duplája a Bács-Kiskunban dolgozó fizi­kai alkalmazotténak. A fővárosban a 400–500 ezer forintos alkalmazotti nettó bérek sem ritkák. Kecskeméttől annyiban különbözik az ország legnagyobb települése, hogy ott a lakások többe kerülnek. Az egyéb szolgáltatások árai, bolti árak általában nem magasabbak, ugyanis a fővárosi kiskereskedelmi láncok egy része megtalálható Kecskeméten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában