Kecskemét / galériával

2019.10.11. 14:00

Gálaesttel ünnepelték a Leskowsky Hangszergyűjtemény születésnapját

Gálaesttel ünnepelték a Leskowsky Hangszergyűjtemény 40. születésnapját csütörtökön a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházban. A rendezvény során átadták a Leskowsky Közalapítvány kuratóriuma által a jubileum alkalmából alapított Pentaton-díjat, majd színpadra lépett a Sebő Együttes, Sevecsek Béla és a Zoord zenekar.

Koós Kata

Fotó: Bús Csaba

Gálaesttel ünnepelte a Leskowsky Hangszergyűjtemény az interaktív hangszermúzeum fennállásának negyvenedik, a Leskowsky Közalapítvány alapításának huszadik évfordulóját csütörtökön a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházban.

Az estet az M. Bodon Pál Zeneiskola ütőhangszeres növendékei nyitották meg Kezdetben vala a dobolás című műsorukkal, majd Hörcsök Imre, önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében röviden ismertette a hangszergyűjtemény jelenlegi otthonáig tartó útját. A kollekció története az alapító, Leskowsky Albert otthonában kezdődött, majd a Katona József Emlékház befogadó pártfogásában folytatódott. Utána a Piarista Gimnázium alagsorában rendezték be az egyre gyarapodó kollekciót, amely később a Zimay utcába költözött, jelenleg pedig a Hírös Város Turisztikai Központ épületében látogatható.

– Varázslatos percek részesei lehetnek az ide betérő látogatók. A páratlan, színes világ egyszerre nyújt különleges vizuális és akusztikus élményt a résztvevők számára. Gyermekek és felnőttek közvetlenül élhetik át a hangszerek megszólaltatásának élményét. A gyűjtemény hazánk legnagyobb nyilvános hangszerkollekciója, több mint kétezer hangszerrel büszkélkedhet a világ minden részéről. Sokszínűséggel, igényességgel, nyitottsággal felvértezett, kiváló csapatjáték folyik a hangszergyűjteményben. Itt mindenki számára fontos a hagyomány, az értékteremtő képesség, a céltudatos, megújító erő – méltatta a hangszergyűjteményt és dolgozóit az önkormányzati képviselő.

Beszédét követően Leskowsky Albert, alapító a kollekció születésének kezdeteiről, Szilágyi Áron, kuratóriumi elnök pedig a gyűjtemény jelenlegi helyzetéről, tevékenységükről és a jövőbeli tervekről mesélt az ünneplő közönségnek.

A gálaest során koncertet adott a Sebő Együttes, Sevecsek Béla, hangszerkészítő különleges instrumentumaival és a Zoord zenekar.

A jubileum alkalmából a Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány kuratóriuma díjat alapított, mellyel minden második évben olyan fiatalokkal foglalkozó szakembert méltatnak, aki kimagasló tevékenységet végzett a fiatalok művészeti nevelésében, kreativitásuk kiaknázásában. A Pentaton-díj erkölcsi és 250 ezer forintos anyagi elismeréssel jár. A díjjal első alkalommal Leskowsky Albertet, a hangszergyűjtemény alapítóját tüntette ki az alapítvány kuratóriuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában