galériával

2019.09.08. 13:55

Száz bográcsban főtt a birkapörkölt

Száznál több bográcsban főtt szombaton a jófajta kunsági birkapörkölt Kunszentmiklós főterén. Az országban az egyik legjelentősebb, Bács-Kiskun megye legnagyobbnak számító főzőversenyére a helyiek mellett az ország több városából, illetve külföldről is érkeztek profi és amatőr szakácsok, hogy számot adjanak tudásukról.

Gulyás Sándor

Immáron huszonötödik alkalommal rendezték meg a Felső-Kiskunság legnagyobb gasztro-kulturális rendezvényét, a Szentmiklósi Napokat. A programsorozat egyik legkiemelkedőbb eseménye a XVII. Országos Birkafőző Verseny volt, melyre magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt nevezhettek. A helybéliek mellett Kunszentmiklós testvérvárosainak Székelykeve (Szerbia), Székelykeresztúr (Erdély), Csépe (Kárpátalja) Saint Julian’s (Málta) és Karcag delegációi is fakanalat ragadtak. Az ételeket szakmai, társadalmi és hagyományőrző zsűri értékelte.

– Az idei esztendőben is elégedettek vagyunk a szakácsok teljesítményével. Az elkészült ételekben minden olyan alapanyag, fűszer megvolt, ami egy jó kunsági birkapörkölthöz szükséges. Finom hús, só, erős paprika, színes paprika, fokhagyma, no és az egy szem burgonya. Voltak próbálkozások, ám a kapor és vegeta nem az ételbe való – foglalta össze tapasztatait Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács, a szakmai zsűri elnöke.

Három zsűri hosszú tanakodás után hozta meg döntését. A társadalmi zsűri rangsora: 1. helyezett – Kovács István, 2. helyezett – Mező Sándor, 3. helyezett – Csepregi Károly. 4. helyezett – Csörgő Károly, 5. helyezett – Ladányi József. A hagyományőrző zsűri rangsora: 1. helyezett – Id. Lesi Árpád, 2. helyezett – Dobos János, 3. helyezett – Molnár Sándor, 4. helyezett – Zelenka Zsuzsanna, 5. helyezett – Domján László. A szakmai zsűri rangsora: 1. helyezett – Zellei János, 2. helyezett – Tóth József, 3. helyezett – Selyem Zsigmond, 4. helyezett – Horváth Menyhért, 5. helyezett – Rácz István. Az elismerés kijárt a legifjabb szakácsnemzedéknek is, különdíjat kapott a 7 éves Wass Benedek.

A „Legszebb konyhakertek” pályázat zsűrijének elismerését Dobos József és Homfoliné Józsa Piroska vívta ki.

A főzőverseny mellett változatos felnőtt és gyermekprogramok, koncertek, kézműves foglalkozások, bemutatók várták az érdeklődőket a XXV. Szentmiklósi Napokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában