Baja

2019.09.16. 07:12

Nem eladó a kárászi tábor

Csaknem példa nélküli módon, félórás vitát követően visszavonta a kárászi tábor eladásáról szóló javaslatát Fercsák Róbert polgármester a városatyák legutóbbi ülésén. Egyelőre nem ír ki pályázatot a város vagyonkezelő cége. A felújításhoz több mint 10 millió kellene, az eladásból ennek közel duplájára számíthatna a városháza kasszája.

Kubatovics Tamás

Nagyfokú tájékozatlanságot látok, visszavonom az előterjesztést, nem sürget bennünket semmi. Az ágáló képviselőket megkérem, tegyenek látogatást Kárászra, de ne a város finanszírozásában – mondta Fercsák Róbert a képviselő-testület legutóbbi ülésén. A téma az erdei tábor sorsa volt, amiről közel 30 perce szócsatáztak a városatyák. Előzetesen az eladás mellett foglalt állást a pénzügyi-gazdasági, valamint a városüzemeltetési bizottság, a köznevelési viszont elutasította azt. Utóbbi elnöke, Teket Melinda döntésüket ismertetve úgy fogalmazott: érzelmi, pedagógiai és gazdasági szempontok alapján határoztak.

Úgy gondolták, a mai szülők, nagyszülők élményei alapján a mai gyerekeknek is hasonlóak átélését szeretnék biztosítani, ez a tizenévesek számára fontos lenne. Ezzel szembeállítva a kalkulált árat, úgy értékelték, hogy 22 millióért nem szabad elherdálni a tábort. Ugyanígy vélekedett Jaszenovics Istvánné is, az ellenzéki frakciót vezető Hajdú Miklós pedig valószínűtlennek nevezte, hogy a kárászi önkormányzat költségvetésének felére rúgó összeget adna az ingatlanért. Kormánypárti oldalról Kovács Csaba a megváltozott igényekről beszélt és azt emelte ki, hogy évente 500–600 ezer forintot kell egy távol lévő épület fenntartására fizetni, ehelyett jobb lenne eladni és 50-100 gyerek részére táborozási lehetőséget kikötni.

– Se vaddisznón, se szarvason, se őzgidán fikarcnyi szabad wifi nincs. Romantikus, nagyon kellemes élmények fűződhetnek a táborhoz. Sem gazdasági, sem szociális szempontból nem igazán van oka az ingatlan megtartásának – érvelt a polgármester a kereslet csökkenését érzékeltetve.

A kárászi önkormányzat tavasszal jelezte, hogy megvásárolná az ingatlant. Ezt követően kapta feladatul a Baja Vagyon Zrt. az ingatlanok hasznosítását felvázoló hatástanulmány elkészítését. Eszerint az állagmegóvás és a karbantartás azonnali költsége nettó 12,5 millió forintot igényel. Másik megközelítésben viszont elmondható, hogy a Szent László ÁMK, valamint Fekete Szabolcs plébános üzemeltetése során az utóbbi öt évben mintegy ezer gyermek és 150 fiatal vette igénybe a tábort, nagy részük olyan, akinek más nyaralási lehetősége nincs. Ezt összegezve Némedi István, a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója azt is megpendítette, hogy az értékesítésnél feltételül szabható a bajai gyermekek táboroztatása. A vagyonkezelői és városvezetői javaslat nettó 22 milliós pályázati alapárról szólt, ám nem erre, hanem a javaslat visszavonására mondott igent a testület.

Több a kiadás a bérleti díjnál

A város az ingatlant 2013-ban bérbe adta a Szent László ÁMK-nak évi 50 ezer forintért, ám az üzemeltetés költsége az önkormányzatot terheli és ez a ráfordítás a kapott összeg többszörösére rúg. Így a tábor fenntar­tása veszteséges, 2013-tól évente 400–940 ezer forintot költött a város. Tavaly ez az összeg mindössze 9 ezer forint volt, az ebédlő kifestését a karitász finan­szírozta, idén pedig a kötelező tisztasági festésre és korlátjavításra nettó 700 ezret kell költeni – összegezte a Baja Vagyon Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában