zárható szeméttároló

2019.08.13. 17:20

Megunták a halasi lakótelepeken, hogy széthordják a szemetüket

Bevált a kerítéssel körbezárt kukatárolók rendszere, egyre több lakóközösség szeretne magának ilyet. Két évvel ezelőtt épült meg az első, minta jelleggel, a Kossuth utcai lakótelepen, azóta kicsit módosítottak a konstrukción.

Pozsgai Ákos

Egyre többen igényelnek zárható szeméttárolót

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Kiskunhalason is rengeteg problémát okoznak a guberálók, a szeméttároló edényekből kiszedett hulladékot nem pakolják vissza, illetve sokan más tárolóedények mellé teszik le a saját szemetüket. Így mostanra nagyon sok helyen a szemétgyűjtő edények környéke hasonlít egy kisebb hulladékszigetre.

A probléma megoldására más városokból hozott példát a halasi önkormányzat, ahol már korábban bevált a módszer. A lényege, hogy a szeméttároló konténereknek egy oldalról és felülről is zárt, ketrecszerű építményt készítenek. Oldalt egy zárható kisebb ajtót, valamint egy nagyobb tolószerkezetes ajtót szereltek fel, itt tudnak hozzáférni a konténerekhez a szolgáltató cég szemétszállítói. A kisajtóhoz pedig csak az odatartozó lakóknak van kulcsa, azt pedig az kap, aki fizeti a szemétszállítási díjat, így más nem tudja odahordani a szemetét, ráadásul a guberálók sem férnek hozzá a konténerekhez – mondta el lapunknak Vincze Attila önkormányzati képviselő.

A beruházás árának felét az önkormányzat, a másik felét a lakóközösségek fizetik, így helytől és mérettől függően lakásonként 6–10 ezer forintba kerül a lakóknak. Az első tapasztalatok pedig kedvezőek, és egyre több lakóközösség jelzi igényét az önkormányzat felé, hogy ők is szeretnének hasonló megoldást. Az egyik kritikus hely az Esze Tamás-lakótelep, ahol a szomszédos pszichiátriai intézetből is kijárnak a betegek guberálni, majd szétszórják a szemetet a tárolóedények körül.

Egyre többen igényelnek zárható szeméttárolót
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– Az önkormányzat igyekszik felmérni az igényeket, több vállalkozástól is kértek árajánlatot. Jelenleg a Bem utca 1–3., a Bocskai utca 1–3., a Lehel utca, a Kossuth utca 18–20., illetve a Kuruc vitézek tere 10–15., 30–32. és 34–36. lépcsőházaknál, összesen hét helyen épül a zárt szeméttároló – mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában