strandolásra megfelelő

2019.08.08. 20:00

Még mindig biztonságos a szelidi strand

Az ÁNTSZ a minden év június 1-jével kezdődő szezon kapcsán mindig négyszer vesz mintát a tó vizéből. Először májusban, aztán júniusban, legutóbb pedig július közepén kerítettek rá sort – mostanra a laboratóriumi vizsgálat és a kiértékelés is megtörtént. Bakteriológiai szempontból megfelelőnek minősítették, így biztonságos a fürdőzés – tudatta lapunkkal Dunapataj Nagyközség Önkormányzata. A tavat kezelő település komoly fejlesztéseket hajtott végre, hogy megőrizze Szelid kijelölt strand minősítését, ami továbbra sem adott például a közeli Dunaparton.

Gábor János

A Szelidi-tó vizét rendszeresen ellenőrzik

Fotó: Gábor János

A Szelidi-tó májusban és júniusban megfelelő volt fürdőzésre, és ezt a vízminőséget júliusra is sikerült megőrizni. Legközelebb, egyben idén utoljára, augusztus 13-án lesz vizsgálat. Az eredményeket mindig nyomon lehet követni az ÁNTSZ honlapján, a Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályán, valamint a szelidi strandok bejáratánál.

Dél-Magyarország egyik legnépszerűbb üdülőhelyén egyébként 800 méternyi kijelölt strand van, ennek mentén térkövezett sétányt, újabb öltözőket, szociális épületet húztak fel az utóbbi időben. Ezek rendszeres karbantartása mellett idén azt is felvállalta a dunapataji önkormányzat, hogy pályázati segítséggel leaszfaltozza a belterületre eső útszakaszt, kb. 1,1 kilométer hosszan. Folyamatban van még egy nagyberuházás, amit csak a következő szezonban lehet igénybe venni: ez egy új turisztikai központ lesz, benne gyorsétteremmel, különböző kiszolgáló helyiségekkel, információs pulttal, fedett szabadtéri színpaddal.

A Szelidi-tó egyébként a kalocsai régió egyetlen kijelölt, természetes víz melletti strandja. Bár sokan kedvelik a meszesi Duna partját, hivatalosan nem tekinthető fürdőhelynek, mivel nem felel meg a szükséges közegészségügyi feltételeknek, így eleve nem szoktak vízminta-vételezést tartani. Ezt a partszakaszt mindenki saját felelősségre használhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában