településfejlesztés

2019.07.20. 15:30

Új, fedett, modern piacteret építenek Mélykúton

A Zöld város program keretében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 140 millió forintból új piactér épül Mélykút központjában. A beruházás várhatóan még ebben a hónapban elkezdődik és a tervek szerint legkésőbb novemberre készül el. A városban emellett több száz millió forint értékben vannak folyamatban fejlesztések, többek között az új piactér mellé épül majd egy új sportkomplexum és egy mesterséges tó is.

Pozsgai Ákos

Szabó József, az Univer Holz Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Tamás polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő közösen helyezték el az új piactér alapkövét

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A Béke étteremben mutattatta be péntek délelőtt az ünnepélyes alapkőletételt megelőzően a városközpont rekonstrukcióját magában foglaló pályázathoz kacsolódó új piac terveit Kovács Tamás polgármester. Elmondta, hogy a régi piactér mellett épülő új piac egy 72 méter hosszú, 12 méter széles, faszerkezetes tetőt kap, alatta mintegy 1500 négyzetméteren térkő borítással. Két parkoló is épül hozzá egy átkötő úttal, a piactér közepén lesz egy szociális blokk, ahol iroda, mosdók, szeméttároló és a tovább feldolgozott élelmiszerek: tej- és hústermékek számára az előírásoknak megfelelő, külön zárt elárusítóhelyek épülnek.

– Az épülő piactér egyfajta közösségi térként is szolgálja majd a város életét – hangsúlyozta a polgármester, aki kitért arra, hogy a piac mellett kialakítanak egy tanösvényt is, ahol a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködve információs táblákat helyeznek el, amelyek a helyi növény- és állatvilágot mutatják be. A jelenlegi betonborítású piacteret visszafüvesítik, valamint egy mesterséges tavat is kialakítanak ugyanitt, körülötte sétánnyal. Mellette játszótér és sportpark is épül. A piactér építése napokon belül elkezdődik és a legkésőbb ősz végére készülnek el vele, az időjárás függvényében. Az alapkőben elhelyezett kapszulába az új piac tervdokumentációi mellé elhelyezték a Petőfi Népe pénteki lapszámának egy példányát is.

A településvezető beszámolt arról is, hogy előkészítés alatt van a tervezett új sportkomplexum és művelődési ház megvalósítása is, amely szintén a városközpontban – a közeli a műfüves pálya és a jelenlegi művelődési ház mellett – épül majd fel. A tervek szerint összeépülne a jelenlegi művelődési házzal, amelynek épületét szintén felújítják. A teljes beruházás 1,4 milliárd forintból valósulna meg egy kiemelt kormányzati program keretében.

A tervezett kiemelt beruházások között szerepel továbbá szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 60 millió forintból a központi buszállomás felújítása, valamint 150 millió forintból egy 500 négyzetméteres irodával, raktárhelyiséggel, teljes infrastruktúrával ellátott üzemcsarnok építése a naperőmű mellé. A csarnok az önkormányzat tulajdonában lesz, amit vállalkozásoknak fognak bérbe adni.

Szabó József, az Univer Holz Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Tamás polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő közösen helyezték el az új piactér alapkövét
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A templomdomb is megújul

Mostanra elkészült az egészségház energetikai korszerűsítése, az orvosi rendelők teljes fűtésrendszerét felújították, valamint elindult az általános iskola energetikai fejlesztése is a katolikus egyházzal közösen.

Szintén az egyházzal közös projektként újítja fel az önkormányzat a templomdombot és környékét, valamint megkezdődött a kettes számú óvoda fejlesztése és bővíté­se is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában